Featured, Life

Despre femei și bani

Se spune că un bărbat de succes trebuie să câștige mai mult decât poate cheltui soția lui. Și se cunoaște și faptul că shopping-ul este cea mai mare pasiune a femeilor. Când se transformă, însă, această pasiune în viciu și de ce reprezintă ea un pericol nu doar pentru bugetul personal, cât și pentru stabilitatea unei familii? Vom vedea în cele ce urmează.

Este adevărat faptul că femeile investesc mai mult în imaginea lor. Și pe bună dreptate, având în vedere cât de mult se pune accentul pe aspectul fizic în societatea zilelor noastre. Sumele de bani investite în imagine se diferențiază în funcție de venitul fiecărei femei (ori al soțului ei!) și de preferințele și gusturile ei în materie de modă, produse cosmetice ori accesorii.

Există femei care își cheltuiesc economiile pe pantofi și genți, altele care își achiziționează haine în mod constant, în timp ce câteva își crează o adevărată obsesie din parfumuri și produse de make-up. De cealaltă parte există norocoasele care își permit din punct de vedere financiar să își modeleze chipul și trupul prin diverse proceduri chirurgicale și non-chirurgicale menite să le redea tinerețea și să le șteargă imperfecțiunile. Tot acestea din urmă sunt cele ale căror standarde și portofele le impun să cheltuiască mii de euro pe bijuterii de designer și pe poșete care deja nu își mai găsesc locul in dressing-ul lor arhiplin. Și să nu le omitem pe cele ale căror cheltuieli nu le vizează doar pe însele, ci și pe cei dragi: copii, soț, surori, prietene… Generoase din fire, acestea simt nevoia să dăruiască, de parcă darurile lor ar veni să suplinească lipsuri și carențe în ceea ce priveste afecțiunea, iubirea.

Cumpărăturile de plăcere sunt unul dintre cele mai eficiente (dar și costisitoare!) moduri de relaxare pentru femeia obosită din cauza unui program de lucru încărcat, care decide să își acorde un răsfăț binemeritat. O pereche nouă de sandale, la reducere desigur, un fard de obraz, că doar cel vechi și-a cam pierdut din consistență, un tratament facial și un ondulator pentru părul fără volum sunt mici trucuri care fac minuni. Dar când însă aceste cumpărături devin atât de frecvente și de inutile încât afectează bunăstarea și armonia în familie, un semn de întrebare trebuie pus și o soluție căutată.

Psihologii afirmă faptul că în spatele cumpărăturilor compulsive se ascunde cel mai adesea un comportament nevrotic și o posibilă depresie. Că tindem să achiziționăm lucruri care nu ne sunt indispensabile și nici măcar necesare, este un adevăr cunoscut; motivul nu este unul cert și poate avea legătură cu o curiozitate ce trebuie satisfăcută, cu anumite lipsuri ori chiar cu starea de plictiseală. Ceea ce este îngrijorător este că alegem să ne cumpărăm fericirea cu obiecte, că adesea confundăm nevoile sufletești cu unele exterioare și că avem falsa impresie că o serie de lucruri materiale ne pot rezolva complexele și problemele pe care le avem cu noi înșine.

Din dorința de a fi acceptate, apreciate, iubite chiar, femeile recurg la daruri costisitoare pentru cei apropiați. Gesturile lor nu sunt menite a aduce bucuria destinatarului, ci sunt realizate în scopul de a le produce lor însele un sentiment de mulțumire, de mândrie. Și recompensele ori cadourile de consolare pe care femeile și le fac ascund o încredere în sine scăzută și o imagine degradată despre propria persoană. Poate că ele satisfac pentru moment nevoia de creștere a stimei de sine, însă pe termen lung femeile cu astfel de probleme tind să intre într-un cerc vicios din care să le fie dificil să iasă.

Care ar fi soluțiile pentru această boală a cumpărăturilor compulsive? În primul rând, conștientizarea existenței unei probleme și căutarea motivelor pentru care aceasta a survenit. Apoi, important ar fi ca femeia în cauză să ceară ajutor specializat pentru a putea depăși cu ușurință momentele critice și pentru a-și restabili un echilibru în viață. Desigur, nu toate cumpărătoarele pătimașe se fac vinovate de a avea un astfel de viciu. Însă pentru a nu ajunge într-o arie extremistă, și a ne proteja de eventuale neplăceri, ar fi recomandat să ne ghidăm după un celebru principiu latin care cu înțelepciune afirmă că există o măsură în toate lucrurile: „Est modus in rebus”.

blank