Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat raport de respingere pentru proiectul USR de desființare a Secției speciale pentru investigarea magistraților.

Desființarea Secției Speciale pentru Magistrați, respinsă de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

PSD și minoritățile au votat împotriva desființării acestei secții, iar ALDE și UDMR au lipsit de la vot. Proiectul va merge în plen cu aviz negativ, adică recomandare de a vota împotriva proiectului de desființare a secției speciale.

Votul are loc chiar în ziua în care Comisia Europeană va publica raportul MCV, cel mai dur din ultimii 10 ani, care critică, între altele, și această secție specială.

Desființarea Secției Speciale pentru Magistrați, respinsă de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Discuțiile din ședința de marți a Comisiei juridice:

Ioan Cupșa, deputat PNL – Noul ministru din Guvernul PNL cu certitudine va susține și cred că va duce la bun sfârșit acest demers desființare a SIIJ. Nu vă mai e utilă. Dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai este utilă, domnule Iordache?

Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice, deputat PSD – Dacă nu ne mai e utilă, ținem la independența judecătorilor. În ceea ce privește susținerea în continuare a USR, o înțeleg. Nu e legitimă, e de înțeles, dar vă descalifică complet.

Stelian Ion, deputat USR – A renunțat la niște căi de atac pentru domnul Hrebenciuc, domnul Sebastian Ghiță. Acolo e stat în stat. Dacă unul dintre procurori săvârșește orice fel de infracțiune, doar colegii săi se vor pronunța, vor decide dacă se face sau nu anchetă. Asta înseamnă stat în stat.

Stelian Ion, deputat USR – O mare parte dintre anchetele de la DNA s-au dus pe această filieră pe SIIJ în mod artificial. Faptul că era nominalizată o persoană, că era anchetată o persoană și avea calitatea de judecător a dus din start la declinarea de competență pentru această secție. Deci această secție este o pagubă. Nu știm cu ce magistrați ați discutat, dar asociațiile reprezentantive ale magistraților au invocat acest argument. Dacă vă faceți că nu vedeți, e treaba voastră, dar să știți că pierdeți orice credibilitate pe care de altfel nu ați avut-o niciodată. Ați încercat să aduceți modificări negative legislației.

Florin Iordache, deputat PSD – Înțelegi mai greu, îți explic după aia. Da, da înțelegi mai greu.

Stelian Ion, deputat USR – E grav să spuneți că avem puține condamnări ale judecătorilor. Dvs. ați spus-o.

Desființarea Secției Speciale pentru Magistrați, respinsă de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice – Tocmai am spus că dacă sunt sub 10 condamnări.

Eugen Nicolicea, deputat PSD – Criticile internaționale care se referă la criticile aduse de parlamentari justiției sunt foarte vehemente și sunt și în MCV. De altfel, noi am adoptat un cod de conduită care ne face să ne abținem de la astfel de declarații. Domnul Stelian Ion este singurul pe care l-am auzit în ultima vreme atacând justiția. O să iau stenograma și am s-o public cu ce a zis despre ce face Secția specială, ș.a.m.d.

Nicușor Halici, deputat PSD – Procurorul-șef e numit pe criterii profesionale, nu politice.

Citeste si...
Iohannis, la Galați, a dezvaluit ce surpriză a avut la Zagreb

Ioan Cupșa, deputat PNL – O altă inițiativă legislativă are același obiect, desființarea SIIJ. Ne-am permis acolo să vorbim, preluând din presă, din rapoartele făcute de către Comisii, instituții internaționale și un aspect care pentru noi e relevant. Pare că această secție, în afară de a crea mijloace să controleze justiția, produce și un efect de intimidare asupra magistraților. Această intimidare a magistraților este din păcate un fapt. Ați vorbit despre 60.000 de dosare și doar despre 10 magistrați condamnați. Nu știu care a fost intenția dvs întrutotul, dar în ceea ce privește afirmația dvs, mesajul a ajuns la magistrați. E vorba despre o amenințare a unui parlamentar care se dedă la o astfel de intimidare a magistraților.

Desființarea Secției Speciale pentru Magistrați, respinsă de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Nicușor Halici, deputat PSD – Dacă din 60.000 doar 10 sunt condamnați, înseamnă că celelalte sunt ținute în sertare. (…) Mai vedem corpul magistraților, judecătorilor din CSM care sunt blocați de o parte a CSM să numească pe criterii exclusiv profesionale, nu politice, nu se poate.

Ioan Cupșa, deputat PNL – Atunci când am pronunțat anumite cifre am făcut-o pentru a releva care este întinderea fenomenului. Am făcut-o folosindu-mă de datele pe care le-ați urcat pe site. Am avut argumente obiective, consistente, nu de natură politică, în legătură cu nevoia de a desființa această secție specială. V-am auzit vorbind despre principiul specializării, nu v-am auzit aducând un singur argument care să ne răstoarne această susținere.

Cătălin Predoiu, deputat PNL – Unul dintre antevorbitori a menționat MCV pentru că e conținută și în raportul precedent, este și în cel actual, și recomandarea este aceeași, respectiv că e o soluție nefericită și se recomandă desființarea. Cred că de aceea s-a făcut această legătură. Vreau să vă citesc presa națională de azi care, citând surse de la Bruxelles, se pare că Bulgaria va fi scoasă de sub monitorizare. Începând cu acest raport Bulgaria devine practic un stat ca și statele vechi fondatoare ale UE, fără niciun fel de diferență. Vreau să vă întreb care a fost politica mai dreapta a sistemului bulgar care să bifeze mecanismul, sau a celui românesc care a înțeles să rupă legăturile cu acest raport. Parlamentul trebuie să găsească cea mai înțeleaptă soluție la toate problemele, inclusiv la cea a SIIJ.

Nicușor Halici, deputat PSD – Într-o anumită măsură aveți dreptate. E adevărat că Bulgaria nu are nici DNA, nici ANI și nu trebuie să îndeplinească atâtate condiționalități. Fără să aibă DNA, ANI, ce să mai vorbim de alte secții. La noi din mai puține recomandări au derivat altele și altele. La ce achiesez eu este faptul că ei și-au jucat bine cartea, mă refer la anul 2012, când noi eram într-o situație mult mai favorabilă. Astăzi ei sunt într-o situație mai favorabilă. Azi au negociat politic și cu secții și fără secții. Noi că ne ducem și ne reclamăm unii pe alții la Bruxelles, nu reușim. Cel puțin din punct de vedere al Camerei Deputaților noi am bifat cam tot ceea ce era în ultimul raport.