Featured, Life

Descoperire surprinzătoare. Cercetătorii susţin că infiorătorul t-rex avea un simţ foarte dezvoltat

Cunoscutul pradator Tyrannosaurus t-rex si rudele sale apropiate aveau cel mai dezvoltat simt al mirosului dintre toti dinozaurii, sustine un nou studiu publicat in jurnalul Proceedings of the Royal Society B, scrie National Geographic.

Tyrannosaurus t-rex a devenit una dintre cele mai cunoscute specii de dinozauri datorita prezentei lui in desene si filme, precum Jurassic Park. La zeci de milioane de ani de la disparitia sa, cercetatorii au reusit sa descopere un nou detaliu despre pradator.

Expertii stiu de cativa ani ca mirosul juca un rol important in viata acestor dinozauri, dat fiind faptul ca o portiune semnificativa a creierului lor era axata pe acest simt. Acum, o echipa din cadrul Universitatii Dublin a folosit o metoda ingenioasa pentru a determina cu exactitate cat de dezvoltat era simtul mirosului in cazul T.rex.

Simtul mirosului ajuta animalele nu doar sa gaseasca hrana, ci si sa sa-si marcheze teritoriul, sa atraga parteneri, sa depisteze pradatori etc.

Graham Hughes si John Finarelli au analizat forma creierului dinozaurilor, conservat partial sub forma de urme pe interiorul craniilor fosilizate. Ei au folosit si anatomia pasarilor – cele mai apropiate rude ale dinozaurilor – pentru a studia receptorii olfactivi.

Pasarile cu mai multi receptori olfactivi au bulbii olfactivi mult mai mari. Cercetatorii au studiat creierul a 42 de pasari ce traiesc si astazi, doua specii disparute, aligatorul american si 28 de dinozauri. Au analizat si ADN-ul pasarilor, pentru a crea o baza de date despre genele receptorilor olfactivi.

Potrivit datelor, Tyrannosaurus rex avea intre 520 si 645 de gene responsabile de receptorii olfactiv, un numar putin mai mic decat al gainilor si pisicilor moderne. Recordul in randul vertebratelor moderne e detinut de elefanti, ce au 2.500 de astfel de gene.

 

blank