Înțelegerea pe deplin a geneticii creșterii în înălțime este o sarcină grea pentru oamenii de știință, însă conform rezultatelor unui nou studiu exhaustiv publicat duminică, în proporție de 80% înălțimea unei persoane este programată genetic, transmite Reuters.

cat_height_charts_wall_art_14731000

Acest studiu, cel mai mare în acest domeniu, se bazează pe analiza datelor genomului uman efectuate la mai mult de un sfert de milion de oameni, pentru a identifica aproape 700 de variante genetice și mai mult de 400 de regiuni ale genomului referitoare la înălțime.

Se estimează că 80% din înălțimea unei persoane este programată genetic, nutriția și alți factori de mediu reprezentând restul. Oamenii au devenit, în medie, mai înalți în ultimele generații, din cauza influenței unor factori precum nutriția îmbunătățită, mai scrie Reuters.

„Noi studiem înălțimea pentru două motive principale”, a declarat dr. Joel Hirschhorn, genetician și medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Boston și la Broad Institute of Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu. „De peste 100 de ani, (înălțimea) este un model important pentru studiul geneticii unor boli cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, astmul, care sunt cauzate și de influența combinată a mai multor gene. Deci, prin înțelegerea modului în care funcționează genetica creșterii în înălțime, putem desluși modul în care funcționează genetica bolilor umane”, a spus specialistul, potrivit agerpres.ro.

Citeste si...  Marele SECRET AL OMENIRII a fost dezlegat. Cum poți afla CÂT MAI AI DE TRĂIT