Producătorul de medicamente Bayer a anunţat că România a devenit a cincea ţară din lume, după Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda, în care este disponibil un nou tratament pentru afecțiunile cardiovasculare.

Rivaroxaban (Xarelto) este unicul anticoagulant oral, care în combinaţie cu Aspirina este indicată pentru prevenţia evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu boală arterială coronariană (boala cardiacă ischemică) sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Lansarea în România a tratamentului vine ca urmare a aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului a regimului de administrare a medicamentului Xarelto în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinaţie cu Aspirina 75–100 mg o dată pe zi pentru prevenţia evenimentelor aterotrombotice la pacienţii adulţi cu boală arterială coronariană sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

 
 Aceasta descoperire importantă a fost realizată în cadrul studiului COMPASS, care a fost oprit mai devreme cu un an de zile faţă de perioada estimată de desfăşurare datorită rezultatelor bune obţinute în evaluarea eficacităţii produsului. Astfel, s-a demonstrat că Rivaroxaban, în doză de 2,5 mg de două ori pe zi, în combinaţie cu Aspirina 100 mg, o dată pe zi, a redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, acident vascular cerebral) cu 24% comparativ cu Aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienţii cu boală aterosclerotica stabilă. De asemenea, cercetătorii au descoperit că tratamentul reduce cu 23% mortalitatea la pacienţii cu boală coronariană ischemica cronică şi factori de risc şi reduce cu 70% riscul de amputaţii majore la pacienţii cu boală arterială periferică.
 

Relevanţa acestui studiu pentru România este una cu atât mai mare, dacă ţinem cont că 423 de pacienţi din 19 centre din România au fost înrolaţi în acest studiu, iar coordonator naţional a fost Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Membru în Steering Committe studiul COMPASS.

Citeste si...  Consumul de bere, efect uluitor pentru sănătate