Dermatologii îti dezvăluie metodele prin care îti protejezi pielea de radiaţiile solare. Olivier Doucet din Monaco face câteva recomandări şi oferă sfaturi privind protecţia pielii în timpul verii în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Standard.co.uk.

Care sunt cele mai frecvente greşeli în aplicarea cremei de protecţie solară?

Dermatologii îti dezvăluie metodele prin care îti protejezi pielea de radiaţiile solare. Aplicarea unui singur strat – gândeşte-te la modul în care îţi decorezi casa. Dai primul strat, dar nu pătrunde chiar peste tot, de aceea dai un al doilea strat sau chiar şi pe al treilea. Trebuie să aplici crema din două în două ore, dar şi în zone precum nasul şi urechile.

Ce se întâmplă mai exact atunci când pielea este expusă prea mult la soare?
Pielea se arde, se înroşeşte şi devine foarte sensibilă, uscată şi fierbinte. Sub stratul de suprafaţa, întreaga structură a pielii este afectată – membranele, fibrele, celulele, mitocondriile, nucleul şi, cel mai important, structura ADN-ului este schimbată.

Care sunt primele semne care indică afecţiuni ale pielii, dar pe care e posibil să nu le observăm?
Primele semne ar putea fi invizibile şi imperceptibile ţinând cont că deteriorările apar deja în straturile pielii şi nu provoacă eriteme (n. r. înroşiri ale pielii). Cea mai bună soluţie este să ţii minte – cu cât soarele este mai intens, cu atât trebuie să te expui mai puţin. Dar trebuie să ţii cont şi de tipul tău de piele şi oraşul în care locuieşti.

Care este diferenţa dintre razele UVA şi UVB şi cum ne putem proteja pielea de ele?
Razele UVB provoacă arsuri solare iar cele UVA sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. Ambele au un rol în dezvoltarea cancerului de piele. În Uniunea Europeană toate cremele solare conţin protecţie împotriva razelor UVA, care reprezintă o treime din protecţia anti-UVB. Nu trebuie să te îngrijorezi pentru protecţia anti-UVA deoarece este deja inclusă în cremele anti-UV şi sunt adaptate la nivelul SPF.

Citeste si...  Cum a reuşit Nicoleta Luciu să scape de coşurile de pe faţă

Dermatologii îti dezvăluie metodele prin care îti protejezi pielea de radiaţiile solare

Recomanzi un nivel minim pentru SPF? Există un nivelul diferit pentru faţă şi pentru corp?

Dermatologii îti dezvăluie metodele prin care îti protejezi pielea de radiaţiile solare

Totul depinde tipul tău de piele şi de intensitatea expunerii la soare. Minimul ar trebuie să fie SPF 30 sau chiar mai mult dacă ai pielea deschisă la culoare sau dacă expui mai mult la soare.
La fel cum se întâmplă cu cremele de faţă, şi produsele de protecţie solară tind să aibă formule diferite pentru corp. Comparativ cu restul corpului, faţa este expusă la tot felul de elemente pe parcursul întregii zile. Totodată, este şi zona în care se găsesc unele dintre cele mai sensibile părţi ale pielii – zona de sub ochi. Cele mai bune creme moderne de proctecţie solară pentru faţă sunt concepute la standarde la fel de înalte precum produsele de îngrijire. Sunt concepute în aşa fel încât să fie confortabile de purtat pe faţă, cu texturi mai uşoare ceea ce le face mai uşor de absorbit de către piele faţă de crema solară pentru corp.

Care sunt cele mai eficiente metode de vindecare a unei arsuri solare?
„Ar trebui să nu te mai expui la soare cel puţin în priemele 3 zile pentru a nu deteriora şi mai tare zona. Şi poţi aplica o cremă specială pentru după expunerea la soare”

Întregul interviu poate fi citit aici.
Foto: Pixabay