Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Deputatul Dănuţ Culeţu, judecat pentru abuz în serviciu

Dănuţ Culeţu, deputat PDL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu legată de fapte comise în perioada când era prefect al judeţului Constanţa.

danut_culetu_82415745_03728800

Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, pentru abuz în serviciu, şi anume pentru restituiri ilegale de terenuri. Prejudiciul calculat de anchetatori este de peste un milion de lei.

Alături de el va fi judecat, tot în stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeaşi infracţiune.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gabriel Gheţu, la data faptelor şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, şi Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Constanţa, toţi acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Dănuț Culețu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament.

În acest fel, susţine DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile.

„Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma şedinţei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia judeţeană Constanţa, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuţiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa şi a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administraţia Domeniilor Statului şi Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeţei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.

Prin aceeași faptă, a obținut un folos necuvenit firma administrată de soția lui Mitroi Florin, SC ANDRA INTERNAȚIONAL SRL. Această firmă a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanța, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.

În cursul anului 2006, inculpatul Sponte Stere, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpații Culețu Dănuț și Mitroi Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, inculpatul Găgeatu Titus, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, dar și de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea „Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian. 

De asemenea, inculpatul Găgeatu Titus a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din acest tabel”, se precizează în comunicatul DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru.

Dosarul va fi judecat de instanţa supremă.

Stere Sponte este judecat şi în alt dosar de corupţie, care a fost instrumentat tot de DNA Constanţa şi care îl vizează şi pe fostul primar din Năvodari Tudorel Calapod.

blank