Featured, IT&C

Dependența de social media nu e un moft. Iată cum ne putem feri de ea

Reţelele sociale ne ajută să fim în legătură unii cu alţii, să descoperim oameni interesanţi şi locuri noi, dar psihologii atrag atenţia că din ce în ce mai multe persoane ajung la dependenţă și chiar să aibă accidente din cauză că stau pe telefon și când merg pe stradă. Dependența de social media nu e un moft este o realitate a zilelor noastre .

Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor: Cred că încercăm să ne rupem de realitate. La fel ca la orice dependență, și dependența de social media este o dependență prin care ne rupem de ceea ce trăim în prezentul cotidian.

Alina Ciupercovici este psihoterapeut specializat în adicții. La clinica ei din Suceava ajung din ce în ce mai multi părinți îngrijorați.

Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor: Vin și ne spun: fiul sau fiica mea nu mai socializează, nu mai iese afară, stă tot timpul închisă în cameră pe calculator și își dau seama că ceva se întâmplă.

Aurora Liiceanu, psiholog: Dependența aceasta de comunicare, care este o falsă comunicare, într-un fel, este o comunicare de suprafață care nu atinge dimensiunile profunde ale personalității.

Cum să stăm mai puțin cu ochii în telefon
O modalitate prin care putem petrece mai puțin timp pe telefon este să oprim notificările la Facebook, Instagram, Messenger, poate chiar și la mail.

Există și aplicații pe care putem seta o limită de timp petrecut pe telefon, iar dacă o depășim vom primi notificare. Una dintre ele se numește Moment, dar această opțiune costă 20 de lei.

Iar pentru a deveni conștienți cât stăm online, putem intra în Setări, la Baterie. Vom vedea cât timp am stat pe Facebook, Instagram sau orice altă aplicație pe care o avem.

Riscurile dependenţei de social media
Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor: Este nevoie să se facă diferența între a fi în pas cu noutățile și a fi conectat și nevoia compulsivă de a fi acolo. Ce se întâmplă dacă nu intru pe Instagram astăzi?

Dependența de rețelele de socializare poate duce, paradoxal, la singurătate, dar și la anxietate sau chiar depresie. În plus, aceste persoane sunt mai sedentare și astfel crește riscul de a avea probleme cu greutatea.

 

blank