Preşedintele României a fost atacat cu pâine, la mormântul lui Avram Iancu

Basescu Tebea

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit, duminică, la Ţebea, unde a participat, împreună cu soţia sa, la serbările închinate comemorării a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

În vreme ce unii oameni aflaţi la eveniment au strigat către şeful statului „Demisie!” şi „Ruşine!”, ba mai mult, au aruncat în el cu bucăţi de pâine, au existat şi oameni care l-au aplaudat.

După ce a depus coroana de flori şi s-a salutat cu Patriarhul României, Daniel, Traian Băsescu a plecat cu Vasile Blaga. Cei doi au luat prânzul împreună, determinându-i pe analiştii politici să lanseze sintagma „Pacea de la Ţebea”, după ce în ultimile luni cei doi lideri s-au evitat constant.

blaga_si_basescu_79099400

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, duminică, la Ţebea, un apel către oameni să participe ori de câte ori pot la ceremoniile care îl comemorează pe Avram Iancu, deoarece acesta a luptat pentru ieşirea din iobăgie.

 Traian Băsescu a afirmat, după depunerile de coroane la mormântul lui Avram Iancu, că acesta a luptat „pentru ieşirea din iobăgie şi pentru demnitatea naţională”, motiv pentru care a şi intrat în conflict cu revoluţionarul ungar Kossuth Lajos.

 „Kossuth a vrut Ardealul pentru maghiari, dar Avram Iancu a vrut libertate şi pentru români”, a afirmat Băsescu. Acesta a lansat un apel la oameni să participe ori de câte ori pot la ceremoniile care îl comemorează pe Avram Iancu. „Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează”, a afirmat Băsescu.

 După depunerea de coroane, şeful statului a turnat apă la rădăcina gorunului pe care l-a plantat acolo în urmă cu câţiva ani. Şeful statului a mers, alături de soţia sa, Maria, în zona unde era amenajat un târg, unde s-a fotografiat cu oamenii.

 În timp ce unii au vrut să discute şi să se pozeze cu preşedintele, alţii l-au huiduit şi i-au cerut demisia. Printre scandările celor nemulţumiţi s-a putut auzi: „Hoţul”, „Tu ai distrus CFR-ul” şi „Demisia”. De asemenea, o persoană i-a spus că este „preşedinte ilegal”, iar Traian Băsescu a întrebat-o, râzând: „Eu, ilegal?” şi a mers mai departe. În momentul în care preşedintele a intrat într-un cort, de afară câteva persoane i-au strigat: „Ieşi afară, javră ordinară”.

 La comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din Ţebea, participă peste 5.000 de persoane.

 La eveniment participă, pe lângă preşedintele Traian Băsescu alături de soţie, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi parlamentari democrat-liberali.

 Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”. (I.G.)

 

Citeste si...  BLAGA: Elena UDREA va candida la PREŞEDINŢIE