Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Gala AOR, că niciun Guvern nu trebuie să mai emită Ordonanțe de Urgență care să reglementeze activitatea autorităților locale. Orban a mai spus că în ceea ce privește OUG 114, „nici ministrul Finanțelor nu a fost consultat”.

„Unii funcționari tratează primarii, reprezentanții comunităților locale, ca și cum ar fi slugile lor. Nu este normal, nu este firesc, cred că autonomia locală este un concept pentru care trebuie să ne batem, și pe care trebuie să-l transpunem în fapt. Vorbim de bani. Am auzit de lapte și miere din partea acestui Guvern, dar vă spun o cifră: în 2012, alocațiile către bugetele locale reprezentau 9,1 % din PIB. În 2019, alocațiile către bugetele locale în urma adoptării Legii bugetului de stat reprezintă 7,5 %”, a precizat Ludovic Orban în cadrul Galei Asociației Orașelor din România, conform Mediafax.

Președintele Partidului Național Liberal a mai susținut faptul că Guvernul nu ar trebui să mai emită ordonanțe de urgență care să reglementeze activitatea autorităților locale, iar în ceea ce privește OUG 114, Orban a subliniat că înainte să fie emis acest act normativ, „nici măcar ministrul Finanțelor nu a fost consultat”.

Citeste si...
Premierul Ludovic Orban, a aprobat mai multe OUG-uri pentru persoanele vulnerabile

„Nu cred că ați fost consultați cu privire la niciunul dintre actele normative care v-au generat efecte negative. Ordonanța 79 și nu mai zic și de Ordonanța 114, nu știu dacă ministrul Finanțelor a fost consultat, probabil cu o seară înainte a fost consultat. Nu mai este permis pentru niciun Guvern să reglemeneze prin Ordonanță de Urgență chestiuni care țin de funcționarea autorităților locale”, a mai precizat Orban în fața primarilor de orașe din România.

OUG 114 se va modifica saptamana viitoare, după ce proiectul va fi pus în dezbatere publică luni, a declarat duminică, la Brașov ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.