Politic, Stiri

DECIZII CSAT: Se impune de urgenţă o intervenţie legislativă în problema legii cartelelor prepay

CSAT s-a întrunit marţi după amiază pentru a analiza mai multe ameninţări la securitatea naţională. Consiliul a luat notă de implicaţiile la adresa securităţii naţionale ca urmare a declarării neconstituţionalităţii Legii 82/2012 privind retenţia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, stabilind că se impune „de urgenţă” o intervenţie legislativă în acest caz din partea Guvernului sau a Parlamentului.

securitate_38120600

O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2015. Membrii CSAT au aprobat, în acest sens, direcţiile de acţiune, ţinând cont atât de evoluţiile, cât şi de impactul acestora asupra securităţii României și au stabilit ca instituțiile responsabile să țină cont de riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile identificate și în cursul acestui an.

În continuare, au fost analizate şi aprobate activităţile desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru pregătirea preşedinţiei Române a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană (FJE), din anul 2015, precum şi obiectivele generale pe care ţara noastră le va dezvolta în timpul mandatului.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o revizuirea Protocolului de cooperare interinstituţională între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care se asigură îndeplinirea în comun a misiunilor din ariile proprii de responsabilităţi şi cele ale structurilor subordonate pe timp de pace şi în celelalte situaţii prevăzute de lege. În urma analizei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis aprobarea protocolului.

Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi capabilităţile României de reacţie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o altă temă pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, totodată, și măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste și adepţi ai acestora.

La finalul ședinței, CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale.

Pe timpul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

blank