Transgenderii nu se pot angaja la Pentagon a anunţat miercuri o nouă politică ce limitează strict recrutarea persoanelor transgender doar la cele care nu şi-au schimbat sexul şi nu intenţionează să o facă, obligându-le de facto să servească în armata Statelor Unite având doar sexul după naştere. Pentagonul justifică excluderea acestei ultime categorii din noile recrutări prin faptul că aceste persoane suferă de „disforie de gen”, care este descrisă ca fiind o patologie mentală „gravă (…) putând afecta nivelul de pregătire al unităţilor şi eficienţa lor în luptă”, informează Agerpres.

Această nouă politică urmează unei decizii a Curţii Supreme ce a autorizat administraţia lui Donald Trump să refuze persoanele transgender în armată cât timp continuă lupta juridică cu privire la această problemă prin excelenţă politică, notează France Presse.

Acum, numai persoanele transgender care nu şi-au schimbat sexul şi nu intenţionează să o facă pot servi sub drapel, cu condiţia să o facă având sexul lor biologic, potrivit unor documente publicate de Ministerul Apărării american.

Pentagonul revine astfel asupra unei decizii a fostului preşedinte democrat Barack Obama ce prevedea ca armata să recruteze din ianuarie 2017 recruţi transsexuali, autorizaţi să servească sub drapel în funcţie de sexul lor de preferinţă.

Succesorul său republican a amânat mai întâi termenul până la 1 ianuarie 2018, după care a decis să revină complet asupra acestei politici. Donald Trump a prezentat, în iulie 2017, într-o serie de postări pe Twitter, „povara unor costuri medicale enorme” şi de asemenea legată de anumite „perturbări”.

Citeste si...
Poveștile a doua fete care au trăit un coșmar, reiese că Romania este raiul traficului de persoane

Noua politică nu interzice în totalitate înrolarea persoanelor transgenderii, dar înseamnă că cele care au nevoie de tratament hormonal sau de intervenţii chirurgicale de schimbare a sexului nu vor putea să se înroleze. Şi nici persoanele care au suferit deja un tratament medical pentru schimbarea sexului.

Singura excepţie sunt persoanele deja înrolate până la 12 aprilie, care vor avea dreptul să servească în conformitate cu sexul lor de preferinţă şi să urmeze proceduri medicale.

Aproximativ 9.000 de persoane care se identifică ca transgender sunt înrolate în forţele armate – din 1,3 milioane de militari în serviciul activ -, a declarat un responsabil al Pentagonului care a cerut anonimatul. Din această cifră, o mie spun că şi-au schimbat sexul sau doresc să facă acest lucru.

Pentru apărătorii drepturilor persoanelor transgender, această nouă politică este un pas înapoi.

„Administraţia Trump este hotărâtă să revină la politica ‘Don’t ask, don’t tell’ (DADT n.r.), care i-a forţat pe militari să aleagă între a-şi servi ţara şi a spune adevărul despre ceea ce sunt”, a declarat într-un comunicat directorul Palm Center, un institut de cercetare din California, aminteşte AFP.