Donald Trump a dat ordin ca CIA să-şi utilizeze dronele pentru atacarea presupuşilor terorişti, un rol care revenea înainte exclusiv Pentagonului, a informat luni The Wall Street Journal (WSJ), transmite agenţia EFE.

Decizia lui Donald Trump reprezintă o schimbare faţă de viziunea administraţiei lui Barack Obama, care limitase rolul CIA.

In organizarea anterioară, dronele CIA erau folosite pentru activităţi de recunoaştere şi adunare de informaţii cu scopul de a localiza persoanele suspectate de terorism, iar mai apoi atacul era realizat de către militari.

Această „abordare hibridă”, potrivit WSJ, a fost utilizată de exemplu în atacul care l-a ucis pe liderul taliban Ajtar Mansur, în mai 2016, în Pakistan.

Sursele au spus că prima dată când CIA a utilizat această prerogativă a fost la sfârşitul lunii februarie într-un atac în nordul Siriei în care a fost ucis liderul Al-Qaida în Siria, Abu Kheir al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden.

Al-Qaida a confirmat, pe 2 martie, moartea lui al-Masri, în urma acţiunii unei drone, dar este pentru prima dată, conform WSJ, când se află că o dronă a CIA a fost responsabilă de lansarea atacului.

Noul ordin se aplică în mod specific operaţiunilor CIA în Siria, dar ar putea eventual să fie extins la alte scene de luptă contra jihadismului, precum Yemen, Libia, Somalia sau oricare alt loc.