Actualitate, Stiri

Decizie aberantă care ar putea să pună în pericol viaţa şi dreptul la informaţie ale cetăţenilor europeni

Europa vrea să elimine termenul de valabilitate de pe etichetele alimentelor

 alimente

Pe motiv că multe produse alimentare sunt aruncate inutil, oficialii europeni intenţionează să limiteze utilizarea sintagmei “a se consuma înainte de…”, pe care consumatorii o pot găsi acum pe etichete.

Prezentă pe amabalajele tuturor produselor alimentare, de la paste la orez sau cafea, celebra menţiune „a se consuma, de preferinţă, înainte de…” ar putea fi scoasă, pentru că încurajează consumatorii să arunce la gunoi tone de alimente care de fapt sunt bune pentru consum, scrie Economica.net.

Potrivit publicaţiei franceze Le Monde, miniştrii agriculturii din statele Uniunii Europene au discutat luni despre metodele de a mai limita din risipa de alimente la nivel comunitar.

În acest sens, şi-au propus chiar să limiteze folosirea sintagmei „a se consuma, de preferinţă, înainte de…”. Conform jurnaliştilor francezi, un document prezentat de şase state, printre care Germania, a beneficiat de o „largă susţinere” a miniştrilor reuniţi la Bruxelles, în ciuda rezistenţei Italiei.

“Menţiunea “a se consuma de preferinţă înainte de..” nu are legătură cu sănătatea, ci mai degrabă cu calitatea produslui. Consumatorii sunt în măsură să judece de capul lor” a declarat ministrul olandez al Agriculturii, Sharon Dijksma, cel care, alături de omologul său suedez, este iniţiator al proiectului.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 50% dintre consumatori nu ştiu cum să se raporteze la datele referitoare la termenul până la care pot fi consumate produsele. Asta este cauza pentru care se aruncă la coş 20% din mâncarea care poate fi consumată fără probleme. “Dacă nu facem nimic, în 2020 vom ajunge să aruncăm 126 de milioane de tone de alimente bune pentru consum, faţă de 90 de miloane de tone, acum”, a declarant comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg.

Comisia va iniţia un grup de lucru pentru a revizui lista produselor de pe etichetele cărora să fie scoase menţiunile care pot genera risipa. Primele măsuri în acest sens ar putea fi luate la finalul anului viitor. Un plan european pentru combaterea risipei de produse alimentare ar urma să fie prezentat în luna iunie.

 

blank