Featured, International

De teama coronavirusului, în UE se închid granițe în zona Schengen

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră în UE au fost refăcute temporar din motive de siguranță publică, relatează El Pais.

De teama coronavirusului, în UE se închid granițe în zona Schengen

La zece zile după întâlnirea miniștrilor europeni ai Sănătății la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit.

Punctele de control și informații amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat virusul să ajungă în țările membre și să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.

„Urmărim foarte îndeaproape situația din Italia”, a spus comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Ea a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătății despre evoluția crizei și apreciază „reacția rapidă a autorităților italiene și transparența lor în comunicare”.

Kyriakides a transmis că până în prezent nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul la frontiere în cadrul UE.

Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câștigă tot mai mult teren și este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită țară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari șanse să aplice aceste măsuri.

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o amenințare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre și Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Bruxelles-ul se teme că panica pe care o stârnește răspândirea virusului va afecta zona Schengen, care trece oricum printr-o perioadă sensibilă.

„Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, și cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Știu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util și este de nerealizabil”, avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

„Cea mai bună soluție este identificarea cazurilor și izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populația și spitalele pentru ceva ce poate urma”, concluzionează specialistul.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles își asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci și șapte sunt pregătite pentru o eventuală creștere mare a numărului de pacienți și coordonează o posibilă achiziție comună de echipamente de protecție pentru UE.

„Numai împreună putem face față acestei situații”, a fost apelul comisarului european pe Sănătate.

Austria ia primele măsuri

Autoritățile austriece au decis, duminică seara, să suspende toate trenurile spre și dinspre Italia din cauza focarului de coronavirus depistat în nordul peninsulei.

Un tren din Italia, care a fost oprit duminică seara la frontiera cu Austria, a primit totuși undă verde pentru a merge mai departe după ce două pasagere, suspectate că ar fi fost infectate cu noul coronavirus, au fost testate și rezultatele au fost negative, scrie CNN.

Cele două femei germane, care aveau febră și tușeau, au fost testate la un spital din Verona și rezultatele au fost negative pentru COVID-19. Odată ce autoritățile austriece au primit rezultatele, trenului i s-a permis să își continue drumul spre Munchen.

Duminică seară, Austria a refuzat intrarea în țară a unui tren care venea din Italia, după ce Căile Ferate de Stat italiene au informat compania feroviară OBB că la bord există două persoane cu febră.

Ve fac Franța și Elveția

Secretarul de stat pentru transporturi al Franţei, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat luni că nu este necesară închiderea frontierei cu Italia, în pofida răspândirii coronavirusului, transmite Reuters.

‘Închiderea frontierelor nu ar avea sens, pentru că circulaţia virusului nu este limitată la graniţele administrative’, a afirmat Djebbari la postul de radio BFM Business.

În Elveția, autoritățile așteaptă sosirea a 67.000 de muncitori italieni din zona Lombardia, care traversează zilnic frontiera pentru a lucra în statul vecin.

Autoritățile elvețiene au anunțat că, deocamdată, frontierele rămân deschise între Italia și Elveția, în ciuda faptului că mai mulți politicieni au cerut restricționarea accesului, sau măcar înăsprirea controalelor, scrie corriere.it.

Guvernul de la Berna a transmis că deocamdată se rezumă la monitorizarea atentă a situației și că este pregătit să ia măsuri pentru protejarea sănătății locuitorilor.

blank