Blog

De ce sunt recomandate becurile cu LED

În cazul în care doriţi să reduceţi costurile energetice, corpurile vechi de iluminat pot fi înlocuite de către becurile cu LED foarte uşor, deoarece nu se cer schimbări referitoare la sistemul de iluminat al clădirii.

De ce sunt recomandate becurile cu LED

Tehnologia becurilor LED este considerată de către specialişti că fiind cea mai durabilă şi eficace alternativă faţă de sursele de iluminat tradiţionale. Un bec cu LED economiseşte cu aproape 90% mai mult decât un bec incandescent, cu 85% faţă de un bec cu halogen şi cu 55% mai mult decât o bec fluorescent. Deşi procentul faţă de becurile fluorescente, comparativ cu celelalte două tipuri, este mai mic, trebuie precizat faptul că un bec fluorescent emite o lumina omnidirecţională, lucru care duce la risipirea unui procent mare din această. Pe de altă parte, un bec cu LED concentrează toată lumina într-un singur loc, acolo unde ai nevoie de ea.

Un avantaj foarte mare al corpurilor de iluminat cu LED îl reprezintă durata foarte mare de viaţă. În timp ce un bec incandescent clasic arde cam 750 de ore, un bec cu LED poate să ardă între 40.000 şi 70.000 de ore. Pe lângă faptul că are o durata de funcţionare atât de mare, că bonus vine faptul că aceste becuri LED nu au nevoie de întreţinere şi nici nu produc costuri la înlocuire.

Becurile cu led au o eficientă sporită. Eficientă luminoasă se calculează că raport între fluxul luminos şi puterea de intrare, lucru care se expune prin lumeni / watt. Becurile LED au o eficacitate luminoasă de aproximativ 120 lm/W, în timp ce un bec fluorescent atinge doar 50 lm/W, cel cu halogen doar 16 lm/W, iar cel mai slab raport este obţinut de către becurile incandescente, care ajung la 13 lm/W.

Un bec cu LED nu emite raze ultraviolete sau infraroşii, asigurând sănătatea oamenilor chiar şi după o expunere îndelungată la ele. De asemenea, aceste becuri LED produc şi mai puţină căldură, în comparaţie cu sursele de iluminat incandescente, folosind energia într-un mod mult mai eficient. În contrast cu acele surse de iluminat clasice, becurile LED se pot instala aproape de plastic, lemn sau alte materiale care sunt afectate de căldură în exces. Având emisii de căldură mai reduse, se realizează o economie a costurilor.

Indicele de redare a culorilor reprezintă un indicator al exactităţii cu care sursa de lumină poate să redea diferite temperaturi ale culorii când este comparată cu o sursă model care are aceeaşi temperatura de culoare. Becurile cu LED, precum cele distribuite de către www.greentek.eu/ro, au un indice de redare a culorii care poate ajunge la 95. Indicele poate varia de la zero în cazul unei lămpi cu vapori de sodiu, monocromatică, până la 100, în cazul unui bec incandescent care emite radiaţiile ca un corp negru. Un bec fluorescent cu lumina rece are un indice de 62. Percepţia culorilor este mai bună cu cât indicele de redare al culorilor este mai mare. Acest indice se află în legătură cu temperatura, deoarece măsurătorile pentru o pereche de surse de iluminat pot fi comparate doar în cazul în care prezintă aceeaşi temperatura de culoare.

blank