Life

De ce să vă educați copiii prin intermediului jocului

Jocul constituie o activitate distractivă, fericită care ne distrage atenția, ne ajută să învățăm lucruri noi sau să ne dezvoltăm diverse abilități.

Atunci când copiii se joacă sunt extrem de fericiți, autentici, devin creativi, își pun abilitățile în practică și se distrează. Importanța jocului în procesul de învățare a copiilor constă în beneficiile multiple pe care educația le oferă copilului prin activități de divertisment și întărirea legăturii familiale.

Jocurile educative sau fizice, abilitățile de care dau dovadă, ajută copiii să se dezvolte corespunzător. Dar, cel mai important lucru pentru copii, este că părinții participă și ei. Astfel, se apropie și mai mult de cei mici.

Cum învață copiii prin joc?

Încă din primele săptâmâni sau luni de viață, se naște reflexul de a ne juca. Se întâmplă acest lucru datorită nevoii de a înțelege lumea noastră exterioară. Din acest motiv, jocurile sunt o activitate foarte interesantă pentru copii. Ca părinți trebuie să profitați la maximum de situație, astfel încât copiii să înceapă să cunoască lucruri noi și să-și facă idealuri în timp ce se distrează.

Importanța jocului în procesul de învățare a copiilor

Beneficii

Le oferă posibilitatea de a-și da seama cine sunt, ce sunt capabili să facă și cum să se raporteze la mediu. Le îmbunătățește dezvoltarea fizică, socială și emoțională. Înviorează relația afectuoasă dintre părinți și copiii lor. Stimulează memoria, gândirea și căutarea de soluții. Jocul îi face pe copii să se simtă în siguranță și capabili.

Prin intermediul jocului, ei se educă și, deși aceasta nu este intenția principală în majoritatea cazurilor, știind acest lucru, vă veți putea crește copiii în așa fel încât să se simtă confortabil cu activitatea de formare, deoarece ei devin parte a ei datorită îndrumărilor distractive oferite în procesul de învățare.

Ce învață copiii când se joacă cu părinții?

Învață să socializeze. Își îmbunătățesc stima de sine. Devin mai creativi și mai motivați. Învață valori și norme. Își dezvoltă vocabularul. Își dezvoltă diverse abilități. Învață să rezolve probleme. Devin mai fericiți. Își consolidează legătura cu părinții.

Tipuri de jocuri

Jocul fizic: îmbunătățește dezvoltarea și abilitățile fizice ale copilului, influențează pozitiv sănătatea și dezvoltarea musculară, pe lângă faptul că ajută la coordonarea dintre simțul tactil și vizual și la un control psiho-motor mai bun. Prin urmare, copiii pot merge cu patinele, cu tricicleta, cu bicicleta. Se pot juca cu diferite cuburii, cu mingi etc.

Jocuri exploratorii: îi încurajează să rezolve probleme și să preia controlul asupra situațiilor prin activități dinamice. Asamblează și dezasamblează figuri. Se joacă cu plastilină făcând diferite forme sau figuri. Rezolvă puzzle-uri, fac lego etc.

Jocuri cu reguli: de la vârsta de 6 ani, copiii sunt deja capabili să urmeze și să respecte regulile și să interacționeze bazându-se mai mult pe rațiune. Ei pot juca jocuri de cărți, jocuri de masă, domino, puzzle-uri.

Jocuri imaginative: de la 18 luni la 3 ani, copiii sunt deja suficient de dezvoltați din punct de vedere mental pentru a-și imagina lucruri, așa că acest tip de jocuri îi vor ajuta să înțeleagă ce este real și ce nu, îi sensibilizează și îi ajută să înțeleagă emoțiile și impactul lor asupra lumii din jurul lor.

Ei pot juca jocuri cu păpuși, se pot juca cu masa pentru ceai, cu mașini de jucărie, cu marionete, cu bani și mâncare de jucărie. De asemenea, ei pot crea locuri imaginare (spitale, salon de coafură, o navă spațială).

Jocul nu este o activitate rezervată doar copiilor, așa că  vă îndemnăm să pictați, să alergați, să săriți, să desenați și să creați împreună cu copiii voștri. Explorarea lumii în compania mamei și tatălui va fi, cu siguranță, un lucru foarte distractiv pentru copiii voștri. Și, în momentele în care îi urmăriți pe cei mici jucându-se, puteți servi un pahar de vin de Jidvei. Dacă nu aveți vinuri Jidvei, nu ezitați să vă cumpărați câteva sticle. Nu veți regreta!

blank