Life

De ce să ții cont de eticheta energetică când cumperi electrocasnice

Trăim într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Toate s-au scumpit, inclusiv energia electrică. Din acest motiv, este bine ca, atunci când cumperi un aparat electrocasnic, să te uiți pe eticheta energetică să vezi ce-ți indică.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce este important să ții cont de eticheta energetică când cumperi electrocasnice, în cele ce urmează vei afla răspunsul.

Eticheta energetică indică ratingul energetic al unui aparat în funcție de o scară care evaluează consumul acestuia.

În cazul în care nu știai, fiecare etichetă energetică este evaluată pe o scară de evaluare energetică formată din șapte litere consecutive ( de la A la G), A fiind cea mai bună notă și G cea mai proastă. Există 7 clase de eficiență, identificate printr-un cod de culoare și litere care variază de la verde și litera A pentru cele mai eficiente clase, până la roșu și litera G pentru cele mai puțin eficiente.

 Ce înseamnă toate elementele care apar pe eticheta energetică?

Eticheta energetică este comandată în conformitate cu indicele de eficiență energetică. Acest indice se obține după împărțirea numărului de wați pe care îi are un aparat la numărul de wați pe care îi consumă într-o oră. Adică relația stabilită între puterea electrică a dispozitivului și consumul efectiv al acestuia într-o perioadă de 60 de minute. Rezultatul acestei operații este coeficientul de energie. Odată ce acest indice a fost stabilit, producătorii de electrocasnice pot pune pe fiecare aparat eticheta corespunzătoare: A +++, A ++, A +, A, B, C, D, E, F și G.

De exemplu, pornind de la consumul unui electrocasnic mediu de același tip, un aparat din clasa A consumă cu 55% mai puțină energie, în timp ce un electrocasnic din clasa G consumă cu 25% mai mult. Atunci când cumperi, ar trebui să ții cont de aceste informații și să optezi pentru un aparat de clasă A în loc de unul de clasa G. Poți economisi până la 45% la factura de energie electrică, chiar dacă electrocasnicul este mai scump.

Eticheta energetică din cadrul fiecărei clase are trei niveluri (A +, A ++ și A +++), iar aceste informații trebuie să fie prezente atât în ​​informațiile tehnice ale produsului, cât și în materialul său promoțional. În prezent, producătorii trebuie să indice consumul anual de energie pe o scară de culori și litere de la A (verde închis) la G (roșu). În cazul unor produse, eticheta trebuie să indice și consumul de apă și nivelul de zgomot și căldură.

Îți reamintim că numărul maxim de clase va fi întotdeauna șapte. Astfel, dacă un produs nou care consumă mai puțină energie este clasificat ca A +, cea mai puțin eficientă clasă va fi F (și nu G) și așa mai departe.

În ceea ce privește scara de culori:

  • Verde închis, reprezintă un consum mai mic de 25%.-A ++. Verdele intermediar, un consum mai mic de 30% A +.
  • Verde deschis arată un consum estimat între 30% și 42% Eficiență moderată a consumului.
  • Galben, un consum mediu între 42% și 55%.
  • Culoarea portocalie, consum între 55% și 75%. Portocaliu intens, consum între 75% și 90%.
  • Culoarea roșie indică faptul că are un consum cuprins între 90% și 100%.

Eticheta energetică

În ceea ce privește semnificația fiecărei etichete energetice există 3 tipuri de etichete diferite:

-Etichetele D, E, F și G – indică că electrocasnicele au consum redus de energie. În cazul frigiderelor, acestea au un indice de eficiență energetică mai mare de 100, o cifră mult mai mare decât indicele pentru A +++.

-Etichetele A B și C- indică că aparatele au un consum mediu de energie. Au un indice de eficiență energetică mai mic de 100 și mai mare de 50 în cazul frigiderelor.

-Etichetele A +, A ++ și A +++- indică că electrocasnicele au eficiența energetică maximă. În cazul frigiderelor sau congelatoarelor, acestea au un indice de eficiență energetică mai mic de 22 în cazul A +++, mai mic de 33 în cel de A ++ și mai mic de 42 în cel de A +.

Un aparat foarte eficient va fi de obicei mai scump decât unul cu un consum mai mare de energie. Cu toate acestea, un aparat mai puțin eficient va consuma mai mult și, prin urmare, factura la electricitate va fi mai mică. Adică, chiar dacă aparent cheltuiești mai mult cumpărând un electrocasnic eficient, în final faci economie.

Așadar, înainte de alege un aparat electrocasnic, informează-te corespunzător despre ce înseamnă clasa energetică, apoi cumpăra aparatul potrivit nevoilor tale. Îndreaptă-ți atenția și spre diverse sanitare baie, dacă crezi că-ți lipsesc. Spor la cumpărături!

blank