Life, Stiri

De ce nu este bine sa iti verifici telefonul mobil noaptea.

Daca pana acum telefoanele, tabletele si televizoarele s-au dovedit a fi un factor care influenteaza in mod negativ viata sociala a generatiilor de astazi, cercetatorii au acum o veste si mai grava.

61586326

Lumina artificiala provocata de astfel de gadget-uri are un impact negativ si asupra sanatatii omului, scrie Daily Mail.

Acum, insa, cercetatorii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste folosirea luminii artificiale, provenita de la astfel de dispozitive, pe timpul noptii.

Acestor studii li se adauga si o statistica ingrijoratoare care arata ca in intervalul 1950-2000, in Marea Britanie, cazurile de expunere la lumina artificiala pe timpul noptii a crescut de patru ori.

In acest fel, melatonina, hormonul produs de glanda pineala la mamifere, implicat in regularea ritmului circadian, este declansata in mod artificial, fapt ce duce la mai multe dereglari.

Lumina albastra… ingrasa

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago au descoperit recent ca lumina de la calculatoare sau telefoane mobile poate duce la acumularea unor kilograme in plus.

Explicatia acestora consta in faptul ca lumina albastra este asociata de creierul uman cu perioada diminetii, atunci cand in mod normal, omul se trezeste.

Acest fapt contribuie la aparitia unei senzatii artificiale de foame, chiar daca masa de seara a fost servita cu doar putin timp in urma.

Creste riscul aparitiei unor forme de cancer

Folosirea ocazionala a telefonului mobil in timpul noptii nu are efecte negative. Insa o expunere continua la acest tip de lumina poate cauza, in timp, aparitia unor forme de cancer.

Un studiu recent realizat de Jurnalul European pentru Prevenirea Aparitiei Cancerului, care a constat in analizarea a 16 cazuri de expunere la lumina artificiala, indica o crestere de 17 la suta in aparitia cancerului de san la femei.

Chiar daca medicii nu au un raspuns concret pentru acest lucru, se presupune ca dezechilibrul creat la nivelul melatoninei determina in corp un mediu propice pentru dezvoltarea celulelor canceroase.

O alta ipoteza este cea potrivit careia un nivel redus de melatonina contribuie la cresterea nivelului de extrogen, un alt hormon, care este asociat cu unul din doua cazuri de cancer la san.

Influenteaza comportamentul adolescentilor

Si tot cercetatorii au descoperit ca adolescentii sunt mult mai afectati de prezenta unei surse de lumina artificiala in timpul noptii decat adultii.

Daca in cazul adultilor, o sursa de lumina provoaca scaderea nivelului de melatonina din corp in 46 la suta din cazuri, in cazul copiilor cifrele ajung la 88 la suta.

“Procentul nivelului scazut de melatonina in cazul copiilor este aproape dublu fata de adulti”, au concluzionat cercetatorii de Universitatea Kyushu, din Japonia.

blank