Că femeile îşi pierd interesul pentru sex pe parcursul unei relaţii stabile este un lucru ştiut şi de mulţi constatat. Se pare că aceasta este o caracteristică biologică a femeii care poate că este supărătoare pentru bărbaţi, dar ajută la supravieţuirea speciei.

Cercetătorii au descoperit un preparat care poate reduce pentru totdeauna apetitul sexual al femeii: tortul de nuntă. O glumă care ascunde un adevăr dureros pentru bărbaţi: femeile implicate într-o relaţie stabilă îşi pierd interesul pentru sex odată cu trecerea anilor. Studiile confirmă ceea ce mulţi dintre reprezentanţii sexului masculin au constatat deja.
Specialiştii în sexologie Sarah Murray şi Robin Milhausen, de la Universitatea din Guelph, Canada, au urmărit cât de repede şi cât de mult se diminuează libidoul pe parcursul unei relaţii. Ei au evaluat gradul de satisfacţie sexuală a 170 de femei şi bărbaţi cu relaţii a căror durată varia de la o lună la nouă ani. Dorinţa a fost notată cu valori de la 1,2 puncte şi până la 6 puncte. Libidoul femeilor a scăzut în fiecare lună cu 0,02 puncte, au constatat specialiştii canadieni. Poate părea o scădere lipsită de importanţă, însă este de remarcat faptul că dorinţa sexuală a bărbaţilor nu a fost deloc afectată de trecerea timpului.

Cum oscilează libidoul

Interesul femeilor pentru sex scade pe măsură ce pasiunea de la început de relaţie se stinge, cred mulţi. Această ipoteză nu explică însă de ce libidoul bărbaţilor rămâne la fel de crescut odată cu trecerea anilor – desigur, în condiţiile în care nu intervin diverse probleme medicale ori de cuplu.

Citeste si...  Geanina Terceanu, judecătoarea mituită de Borcea și frații Becali NU scapă

Specialiştii spun că oscilaţiile dorinţei sexuale sunt întipărite în gene şi că ele ajută perpetuarea speciei. Apetitul sexual al bărbaţilor trebuie să se menţină ridicat pentru a se reproduce o perioadă cât mai îndelungată, pe când cel al femeilor trebuie să scadă pentru a se concentra asupra creşterii copiilor. Nivelul testosteronului explică diferenţele de apetit sexual dintre cele două sexe. Acest hormon sexual atinge un nivel mult mai ridicat la bărbaţi. Prin urmare, scăderea dorinţei sexuale a partenerei nu trebuie privită de reprezentanţii sexului masculin ca o lipsă de interes sau ca o problemă de funcţionare a relaţiei.

Emoţiile negative le afectează apetitul
Apetitul sexual al femeilor este influenţat de emoţii într-o măsură mult mai mare decât cel al bărbaţilor. Dacă în cazul reprezentanţilor sexului masculin, ar trebui investigate mai întâi cauzele medicale în situaţia unei diminuări a libidoului, în cazul femeilor, trebuie analizate mai întâi problemele emoţionale. Nemulţumirile din cuplu, certurile, depresia, stresul, grijile financiare şi orice altă sursă de tensiune psihică sunt pentru ele un obstacol în calea unei vieţi sexuale împlinite. Chiar şi lipsa dovezilor de iubire din partea iubitului sau soţului poate fi un motiv pentru ca libidoul unei femei să se diminueze. Aşadar, cu mici eforturi din partea fiecăruia, viaţa intimă poate fi mulţumitoare şi după zeci de ani de relaţie.