Life, Stiri, Ultima Ora

De ce femeile slăbesc mai greu decât bărbaţii?

 Un medic expert în nutriţie dezvăluie cum poţi pierde în greutate fără să suferi şi de ce slăbitul cere hotărâre şi timp.
Simona Stoicescu este medic şi expert în nutriţie. Lucrează din 2006 pentru Diet Club, o clinică unde principiul de bază este pierderea în greutate în mod natural.  

143917l-640x0-w-0296f588

1. Vorbeşte-ne despre cariera ta de nutriţionist. Cum ai început?
Mi-am început activitatea în Bucureşti, în anul 2006, la Diet Club, un loc ce a devenit în scurt timp binecunoscut pentru cei care doresc să slăbească sănătos, sub monitorizare medicală, fără a apela la chimicale de niciun fel (medicamente, suplimente sau înlocuitori de mese). De altfel, motto-ul nostru este Diet Club – The natural way. Practic, pe parcursul programului de slăbit, identificăm şi înlăturăm din alimentaţia pacienţilor noştri acele alimente şi obiceiuri care nu le permit să atingă greutatea dorită. În programul de menţinere, după ce a fost atinsă greutatea ideală, le reintroducem într-o măsură mai mică şi cu multă atenţie.
Dietele sănătoase şi prietenoase, relativ uşor de urmat, chiar şi pentru persoanele foarte active, cât şi suportul medical permanent asigură reuşita unui program de slăbit.

Medicul Simona Stoicescu, expert în nutriţie cu zece ani de experienţă
2. Ce înseamnă să slăbeşti şi de ce e atât de greu?
Acţiunea de a slăbi, lăudabilă în sine, făcută din raţiuni estetice sau din motive medicale, este resimţită de corpul uman ca un atac la stabilitatea şi bunăstarea lui; greutatea corporală, la fel ca şi glicemia sau tensiunea arterială de exemplu, sunt parametri pentru care organismul uman are multiple mecanisme şi resurse ca să le păstreze la valori constante. În plus, acumularea de kilograme se datorează dependenţei de unul sau mai multe alimente şi de obiceiuri alimentare greşite. Iată cel puţin două motive puternice pentru care este atât de dificil să slăbeşti şi, de multe ori, este nevoie de un ajutor extern, specializat.

3. Când se hotărăsc oamenii să vină la tine? Ce-i determină să-şi dorească să piardă din greutate?
De-a lungul timpului am întâlnit două motive principale: estetice şi medicale. Considerentele estetice sunt uşor de înţeles şi au legătură directă cu imaginea noastră şi cu încrederea în sine. Motivele medicale cele mai frecvente pentru care unei persoane i se recomandă să slăbească sunt diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arteriala şi accidentele vasculare, afecţiuni ale coloanei vertebrale şi articulaţiilor şoldului, genunchiului, etc. Fără să fie un motiv în sine pentru a ţine dietă, ci mai degrabă un efect secundar de care ne-am bucurat de fiecare dată când s-a întamplat, am observat că femeile care-şi doreau copii şi aveau şi câteva kilograme, după ce au pierdut în greutate, au rămas mai uşor însărcinate.

4. Care-i cel mai contraindicat aliment pentru siluetă?
Sunt foarte multe alimente care daunează siluetei. Aş alege ca exemplu grupul generos al produselor de patiserie şi cofetărie (adică toate dulciurile: prăjituri, tort, bomboane, fursecuri, cozonac, îngheţată, ciocolată, pateuri, croissante etc), atât pentru multitudinea şi diversitatea de preparate, cât şi pentru caloriile „goale”, lipsite de nutrienţi pe care le conţin.
 
5. Există vreo legătură între sport şi slăbit? În ce constă ea?
Pentru a slabi, fundamentală este dieta, adică modificarea obiceiurilor alimentare; sportul în procesul de slăbire are un rol ajutător, este întotdeauna binevenit, dar sunt foarte mulţi oameni cu exces ponderal care nu pot face sport, nu le este recomandat sau pe care îi sperie numai gândul de a face mişcare. În această situaţie, fără să ne stresăm pacienţii, începem numai cu dieta, şi, pe măsură ce kilogramele în plus dispar, introducem ideea de mişcare sub o formă sau alta, de la antrenamentele clasice la sala de sport, trecând prin sporturi de echipă (baschet, fotbal, etc.) sau individuale (jogging, înot, etc.), până la mult mai agreabilele dansuri sau aquagym. Sportul va deveni însă, extrem de important pentru menţinerea greutăţii.

blank