Ochii sunt organe complexe și delicate care merită o îngrijire specială, de aceea este important să vă demachiați la sfârșitul zilei.

În cazul persoanelor care se machiază, îndepărtarea corectă a produselor cosmetice este esențială pentru a evita problemele care pot apărea în urma utilizării lor.

Igiena oculară

Ochii sunt expuși la diferiți factori de mediu care pot fi dăunători, precum radiațiile ultraviolete, poluarea, praful, germenii sau alergenii. Cu toate acestea, ochii au mecanisme diferite pentru a se proteja de acești agenți externi. De exemplu, pleoapele și genele împiedică contactul suprafeței oculare cu murdăria, praful sau lumina puternică. La rândul lor, lacrimile, pe lângă faptul că au o funcție de hidratare și lubrifiere, elimină acele particule care intră în contact cu ochiul.

În ciuda mecanismelor de protecție menționate, pentru a păstra o bună sănătate a ochilor, este important să aveți grijă de igiena acestei zone și, astfel, să eliminați particulele dăunătoare care pot rămâne pe pleoape și gene. Din acest motiv, și mai ales dacă există o problemă oftalmică, este indicat să vă curățați ochii de două ori pe zi, dimineața și seara. Înainte de a face  asta, este bine să aveți mâinile curate pentru a preveni contactul ochilor cu alte elemente potențial dăunătoare. În plus, este indicat să utilizați produse specifice, cum ar fi șervețele de curățare și geluri pentru igiena ochilor, pentru a evita iritarea.

Machiajul și sănătatea ochilor

Persoanele care folosesc machiaj pentru ochi trebuie să respecte o serie de linii directoare pentru a menține o sănătate bună a ochilor, atât la aplicarea, cât și la eliminarea machiajului, deoarece utilizarea acestor produse poate provoca probleme oftalmice. De exemplu, aceste produse cosmetice conțin ingrediente precum parfumuri, conservanți, antioxidanți, rășini și pigmenți, care pot provoca iritații și alergii în zona ochilor, fiind esențială în aceste cazuri utilizarea machiajului hipoalergenic. De asemenea, s-a observat că machiajul aplicat pe marginile pleoapelor poate migra cu ușurință și poate intra în contact cu suprafața oculară, pătrunzând în canalul lacrimal și provocând uscăciune și alte probleme oftalmice. Pe de altă parte, în cazurile mai severe, utilizarea machiajului a fost asociată cu blefarită (inflamație a pleoapelor), cheratită (inflamație a corneei), infecții și abraziuni ale corneei.

Citeste si...
Ele au fost cele mai dorite prostituate din vremurile trecute

Pentru a evita problemele menționate mai sus și pentru a menține o bună sănătate a ochilor, atunci când vă machiați ochii este bine să țineți cont de următoarele recomandări:

  • Odată deschis produsul, folosiți-l în perioada indicată de producător, deoarece bacteriile se înmulțesc ușor în produsele lichide sau cremă, provocând infecție. În cazul infecției oculare, este indicat să aruncați machiajul utilizat, deoarece este posibil să fie contaminat;
  • Nu împrumutați produsele de machiaj;
  • În caz de alergii cosmetice, introduceți noi produse de machiaj pe rând și nu refolosiți produsele care v-au provocat anterior reacții alergice;
  • Aplicați machiajul după curățarea feței și a ochilor pentru a vă asigura că nu vor apărea probleme;
  • Aplicați machiajul cât mai departe posibil de suprafața oculară (marginea exterioară a pleoapei inferioare, zona superioară a genelor…).

Importanța demachierii ochilor

Pe lângă respectarea recomandărilor de mai sus, este important să îndepărtați corect machiajul de pe ochi la sfârșitul zilei, pentru a reduce riscul de complicații care pot apărea în urma utilizării acestuia.

Pentru a îndepărta corect machiajul de pe ochi, este indicat să țineți cont de aceleași instrucțiuni ca și în cazul curățării tenului, cum ar fi spălarea mâinilor în prealabil și utilizarea unor produse specifice pentru demachierea ochilor, cum ar fi gelurile și soluțiile de curățare. Șervețelele oftalmice cu substanțe hidratante și calmante, precum acidul hialuronic și hamamelisul, sunt, de asemenea, o opțiune bună de îndepărtare a machiajului. Cu toate acestea, dacă machiajul folosit este rezistent la apă, va trebui să folosiți produse speciale pentru a-l îndepărta corespunzător. În cele din urmă, dacă purtați lentile de contact, este bine să le scoateți înainte de vă demachia.

Totodată, vă recomandăm să vă achiziționați un produs demachiant și o cremă de noapte de cea mai bună calitate, pe care să o aplicați după ce vă demachiați.