Stiri

De ce atât de mulţi brazilieni urăsc Cupa Mondială

Sărăcia este pregnantă, luxul pare trecător

 Brazil Struggles With Crack Epidemic

Un fotograf de la Getty Images, Mario Tama, a vizitat Brazilia cu câteva luni în urmă şi a realizat o serie de fotografii tulburătoare în Rio de Janeiro, în zona oraşului numită „Cracolandia” („Crackland” sau „Dope City”). A surprins contrastul oraşului, de la zona bogată, la cea săracă, în special cea săracă, unde marile corporaţii nu au făcut nimic pentru întâmpinarea evenimentului anului: Cupa Mondială de Fotbal.

Rio's Pacified Favelas Face Challenges Ahead Of World Cup

Există un fel de modă de a aduce evenimentele sportive grandioase în regiuni subdezvoltate, pentru consolidarea unei infrastructuri care să aducă un potop de turişti. Se aşteaptă un boom economic local de durată, care poate porni chiar de la comerţul stradal în sus. Şi s-a văzut la Soci ce efect a avut acest tip de investiţie. Nici unul! S-au băgat 50 de miliarde de dolari în resorturile de iarnă pentru Jocurile Olimpice de Iarnă 2014, care nu s-au umplut niciodată, aşa cum mai mult ca sigur se va întâmpla şi în Brazilia.

The Historic Colonial Town Of Paraty, Brazil

Chiar dacă fotbalul este considerat „religie” în Brazilia, fiind naţiunea care a câştigat cele mai multe campionate şi neegalată de nimeni, populaţia este revoltată şi protestează de peste an împotriva CM 2014. E adevărat, mulţi văd acest campionat ca pe o oportunitate, o pâlnie prin care se vor scurge taxele şi impozitele spre mâinile politicienilor corupţi, de la dezvoltatorii imobiliari, complexurile hoteliere, traficanţii de carne vie şi mai vizibil de la FIFA, o organizaţie ironic scutită de impozite. Da, un „comic grotesc” pentru un asemenea producător de evenimente. Ultimul Campionat Mondial a avut loc în Africa de Sud, unde s-au investit 3,9 miliarde de dolari, dar economia ţării nu şi-a revenit. Pentru Brazilia cheltuielile sunt de trei ori mai mari.

Federal Forces Occupy Mare Favela Complex

Fotografiile lui Tama suprprind sărăcia, infrastructura aproape inexistentă, dar cu un stat poliţienesc brutal. Înainte să înceapă Cupa Mondială zilierii, profesorii şi forţe de menţinere a securitaăţii au fost în grevă. Fotograful nu vrea să sensibilizeze prin imagini şi să intre în intimitatea poveştilor personajelor sale. El doar „relatează” prin fotografie, prezentând faptele, arătând că banii pot fi cheltuiţi mai bine, dacă ar exista voinţă în acest sens.

Imaginile au fost publicate pe site-ul animalnewyork.com.

blank