Life

De ce ar trebui să ținem cont atunci când alegem un înălțător auto?

Trăim într-o perioadă în care circulăm tot mai des cu mașina pentru a scurta cât mai mult distanțele.

De cele mai multe ori circulăm însoțiți de copii. Pentru ca aceștia să călătorească în cele mai sigure condiții, aveam obligația să-i așezăm într-un scaun auto pentru copii.

Pe măsură ce aceștia cresc vine momentul în care trebuie să alegem sisteme de siguranță de ultimă generație disponibile pe piață.

Întrebarea principală, fie cel puțin prima, este de la ce vârstă ar trebui să instalăm un înălțător și să renunțăm la scaunul pe care îl foloseam până acum. Aceeași întrebare conține o eroare în sine, deoarece datele principale care trebuie luate în considerare când se face trece la înălțător nu sunt vârsta, ci dimensiunea. Această dimensiune determină dacă copilul poate purta centura de siguranță în mod corespunzător și, astfel, știm că poate călători în siguranță.

Este adevărat că o vârstă aproximativă pentru începerea folosirii înălțătoarelor este de aproximativ patru ani. Oricum, trebuie să clarificăm că există diferite tipuri de înălțătoare auto pe piață. Aceste sisteme sunt vizual similare cu scaunele pentru copii din grupa 1, dar nu au propriul ham, ci se prind doar cu centura de siguranță a mașinii.

În acest fel, putem așeza copilul la înălțimea ideală pentru a-și potrivi bine centura de siguranță. Să ne amintim: banda diagonală trebuie să treacă peste claviculă și umăr, fără a atinge gâtul în niciun caz, iar banda abdominală trebuie să țină șoldurile și să rămână deasupra coapselor și niciodată pe burtă. Acest lucru este foarte important, deoarece centura de siguranță slab ajustată nu numai că nu protejează, dar poate provoca răni grave.

Din punct de vedere al siguranței minorilor, înălțătoarele sunt necesare până când acea centură este reglată corespunzător, dar totul depinde de fiecare caz specific în parte.

În cazul copiilor cu vârsta între 6-12 ani, înălțătoarele sunt cu 45% mai sigure decât centurile de siguranță pentru adulți.

Cum să aflăm care înălțător este cel mai potrivit pentru copiii noștri?

Odată ce copilul nu se mai mai încadrează în grupa 1 (9-18 kg),  alegerea înălțătorului corespunzător va depinde de caracteristicile fizice ale copilului. Important este ca centura să bine ajustată pe corpul copilului, așa cum am spus mai sus. Va trebui să analizăm diferite tipuri de înălțătoare existente pe piață, până când vom găsi cel mai bun produs pentru copilul nostru. Iată un ghid de referință rapidă:

  • În cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani și cu o greutate cuprinsă între 18 și 25 kg, se poate instala un înălțător de grupa 2 (dacă este posibil, cu tetiere laterală, pentru un confort mai mare).
  • Pentru copiii puțin mai mari există înălțătoare cu susținere cu spătar independent, care fac parte din grupa 2/3. Se potrivesc pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, cu o greutate aproximativ între 18 și 36 kg.
  • Pernele simple, înălțătoare, dar fără spătar, fac parte din grupa 3 și sunt destinate în mod normal copiilor cu vârsta între 6 și 11 ani, cu o greutate între 22 și 36 kg.

Este important să subliniem că decizia pe care o luăm va depinde în totalitate de dimensiunea copilului. Copiii mai mari vor folosi perna din grupa 3, în timp ce ceillalți copii vor trebui să mai aștepte puțin. Desigur, nu trebuie să facem greșeala de a așeza mult prea devreme copilul pe una dintre aceste perne.

În sfârșit, ar fi bine să cunoaștem legislația în vigoare cu privire la sistemele de siguranță auto pentru copii. De asemenea, este bine de știu că diverse tipuri de înălțătoare auto găsim oricând pe miababy.ro.

blank