Actualitate

Dan Șova nu mai poate scăpa

Dan Șova are mari probleme! DNA îl vrea după gratii, iar soarta lui e în mâna senatorilor. Fostul ministru pare să fie fără scăpare în fața acuzațiilor procurorilor: a fost trădat de cine nu se aștepta. Unii dintre asociaţii şi angajaţii de la societatea de avocatură „Şova şi Asociaţii” au confirmat falsificarea unor procese-verbale, care ulterior au fost prezentate anchetatorilor ca fiind documente originale, se arată în referatul prin care procurorii DNA solicită Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova.

sova2

„În legătură cu aceste 11 procese-verbale există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman”, se precizează în referat.

Unul dintre martorii audiaţi în dosar a declarat în faţa procurorilor DNA că a tehnoredactat 11 procese-verbale ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, aferente perioadei decembrie 2005 – ianuarie 2009, abia în 2011 sau 2012, la solicitarea lui Şova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni.

Alţi doi martori, avocaţi la „Şova şi Asociaţii”, au declarat că au semnat acele documente în anul 2011 şi că nu au avut loc niciodată adunările generale atestate prin procesele-verbale respective.

„Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general. (…) La data comiterii acestor fapte, suspectul Şova Dan-Coman era senator în Parlamentul României”, se mai arată în referat.

În plus, din declaraţiile altor doi angajaţi din cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” a rezultat că în anul 2010, din dispoziţia lui Şova, au fost distruse toate hard-discurile calculatoarelor societăţii, cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată cu conducerile complexurilor energetice Rovinari şi Turceni.

„Aceste activităţi conduc la concluzia rezonabilă că Şova Dan-Coman cunoştea şi era îngrijorat de faptul că cercetarea acestor sisteme informatice şi valorificarea lor probatorie în cadrul procesului penal poate conduce la reliefarea caracterului infracţional al contractelor de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexe energetice”, se precizează în referat.

Procurorii apreciază că lăsarea lui Dan Şova în libertate nu este acceptabilă, în condiţiile în care acţiunile acestuia „sunt în mod vădit orientate în scopul obstrucţionării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general”.

Comisia juridică a Senatului urmează să analizeze miercuri solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţiei la companiile energetice Turceni şi Rovinari.

Conform DNA, din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Şova a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) şi Complexul Energetic Turceni (CET), pe de o parte, şi SCA „Şova şi Asociaţii”, pe de altă parte.

„A rezultat faptul că Dan Şova, în calitate de ‘avocat coordonator’, menţiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale, efectuând în plus şi activitate de consultanţă juridică în temeiul acestor contracte şi acte adiţionale. La 20 februarie, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un număr de 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi ‘Şova şi Asociaţii’, neştampilate, însă semnate indescifrabil de suspectul Şova şi de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie, au fost efectuate percheziţii şi audieri”, arată DNA.

DNA precizează că în legătură cu aceste documente există suspiciunea că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Dan Şova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexurile Rovinari şi Turceni.

„Concret, în urma administrării materialului probator a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general. Plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova constituie în sine o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate”, susţin procurorii.

Sursa citată subliniază că a mai rezultat faptul că, în 2010, din dispoziţia lui Dan Şova au fost distruse toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.

DNA menţionează că cererii transmise procurorului general i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii care efectuează cercetări în cauză, precum şi şase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În 13 august 2014, DNA a informat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Dan Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA ‘Şova şi Asociaţii’, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA a precizat atunci că suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA ‘Şova şi Asociaţii’, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexuri energetice – Turceni şi Rovinari – este estimată la aproximativ 3,5 milioane lei.

blank