Preşedintele USR Dan Barna nu crede că dacă ar fi fost preşedintele României crima de la Caracal nu s-ar mai fi întâmplat. Acesta a precizat faptul că preşedintele, în calitate de şef al CSAT, se poate ocupa de buna funcţionare a insituţiilor publice de siguranţă a cetăţenilor.

„Vreau să clarific o afirmaţie care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că preşedintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituţiile care se ocupă de siguranţa publică a cetăţenilor funcţionează cum trebuie”, a transmis Dan Barna, joi, într-o postare pe Facebook.

Acesta a subliniat rolul preşedintelui în reformarea insituţiilor şi a precizat că cinci ani de mandat de preşedinte pot schimba sistemul.

Advertisement
„Preşedintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituţiilor din stat, preşedintele poate seta un standard în privinţa modului de lucru între instituţiile statului, preşedintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competenţă în numirea oamenilor în instituţii.(…) Cred că în 5 ani de mandat se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă din partea preşedintelui”, a mai completat liderul USR.

Citeste si...  Vrei să te uiți la el? Trebuie să plătești! Vezi despre ce animal este vorba

Prezidenţiabilul USR a notat că modul de acţiune al instituţiilor este rezultatul unui lung proces de degradare a acestora.

„Modul în care au acţionat Poliţia şi celelalte instituţii publice în ultimele două săptămâni este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare. În viziunea mea, preşedintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncţionalităţile din instituţii care ajung să producă drame”, a mai precizat Barna.

Clarificările pe care le-a postat Dan Barna pe Facebook vin în contextul în care, miercuri, acesta a declarat la TVR 1 că „dacă ar fi fost preşedintele României, crima de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”.

USR-PLUS a lansat, miercuri, campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la prezidenţiale.