Corpul de control al premierului anchetează mai mulți demnitari acuzați că s-ar fi înțeles cu producătorii de tutun. Care era înțelegerea? Demnitarii ar trebui să înainteze o propunere de act normativ Guvernului, prin care să amâne cu şase luni aplicarea mai multor directive europene. Producătorii de tutun și-au ales oameni din toate miniterele implicate: Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și chiar Ministerul de Externe și Ministerul Comunicațiilor. N-au fost lăsați pe dinafară nici reprezentanții ANAF, ai Protecției Consumatorilor sau ai Consiliului Concurenței.

Dacă modificările legislative preconizate de producătorii de tutun ar fi ajuns să fie adoptate, atunci s-ar fi putut declanșa procedura de infringement împotriva României. Investigația preliminară a fost demarată în urmă cu două zile de inspectorii Corpului de control al Guvernului.

Citeste si...
Cioloș, în Parlamentul European, a vorbit despre numirea procurorului EU

Conform surselor citate de Antena 3, intervenția de amânare a aplicării ar fi trebuit să se opereze pe un proiect de act normativ, pregătit de mai bine de câteva luni de Ministerul Sănătății, menit să implementează o directivă europeană pe care România deja trebuia să o transpună de circa un an. Data finală la care directiva ar trebui să intre este 20 mai iar atunci producătorii de tutun ar trebui să fie obligați să schimbe toată linia de producție, deoarece trebuie să afișeze un nou mod de ambalaj al tutunului. Investiția se ridică la câteva milioane de euro.