Premierul Dacian Cioloș a comis o gafă care cu siguranţă îl va urmări mult timp de azi înainte. Acesta a fost invitat la televiziunea publică şi a vorbit despre rata de absorție a fondurilor europene care în momentul ed faţă este zero. În timp ce vorbea, premierul Dacian Cioloş a făcut o gravă greșeală. „Nu ăsta e obiectivul, absorția”, a uimit Cioloș.

„Chestiunea cu 0% absorţie e o chestie populistă; ce înseamnă ZERO absorţie? Nu ăsta e obiectivul, important este progresăm cu condiţionalităţile ex ante – nu vom primi rambursarea dacă nu finalizăm aceste condiţionalităţi. Să finalizăm procesul de acreditare a tuturor autorităţilor de management şi a programelor pe noile reguli”, a surprins Cioloș.

Mai mult, Dacian Cioloş spune că este foarte mulțumit de ce se întâmplă la fonduri europene. „Vom discuta la sfârşitul mandatului cu nota; am dat atunci o notă undeva la mijlocul mandatului; apoi au avut loc schimbări de miniştri. Fonduri europene şi proiecte de investiţii – nu am putut decât să luăm lucrurile de acolo de unde le-au luat guvernanţii din guvernarea anterioară. La fonduri europene am accelerat plăţile pentru a recupera cât mai mult din capacitatea de absorbţie. Am finalizat plăţi de aproape 2 mld de euro Faptul că am reuşit, am obţinut de la Comisia Europeană posibilitatea de a continua proiecte, de a lua proiecte executate să le finalizăm şi apoi să decontăm ne-au permis să creştem capacitatea de absorbţie cu aproape 20%. Au fost proiecte pe infrastructură, transporturi, ministerul comunicaţiilor. Avem ghiduri lansate pentru peste 13 mld de euro. Aceste ghiduri sunt publicate şi asta înseamnă că se pot depune deja proiecte. Am urmărit să o facem în coerenţă cu politicile naţionale. Avem şi coerenţă în utilizarea bugetului din fonduri europene. „, a spus Cioloș la TVR.

Citeste si...
Cristi Borcea duce viaţă de lux la pușcărie. Gardienii sunt exasperaţi