Relocarea refugiaților pare o adevărată problemă în rândul țărilor din Uniunea Europeană, iar România se află printre acestea. recent, premierul Dacian Cioloș a acordat un interviu în presa internațională și a abordat această problemă.

dacian_ciolos_96296800
”Am acceptat să participăm la planul de primire a migranţilor. Totuşi, există un blocaj cu aceste cote impuse, care sunt respinse de mai multe state. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţi, în funcţie de capacităţile noastre. În acest fel înţeleg eu solidaritatea. Trebuie să fim primitori şi deschişi, dar şi realişti, altfel suntem iresponsabili”, a spus premierul român.

În urma divergenţelor privind cota obligatorie de refugiaţi, Dacian Cioloș a spus că sunt și anumite elemente deficitare în mecanismul decizional european. ”Atunci când se ajunge la situaţii de blocaj sau când patru ori cinci state spun ‘nu, nu şi nu’, cum este problema refugiaţilor, înseamnă că există o problemă în pregătirea deciziilor Consiliului. Şi cum nu sunt ascultaţi, unii au găsit alte mijloace de a se face auziţi”.

Citeste si...  Sorin Grindeanu după numirea sa ca premier: ”Domnul Dragnea ar fi trebuit să conducă acest Guvern”

Premierul român a mai fost întrebat dacă România se va alătura Grupului de la Vişegrad (format din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), Dacian Cioloş a spus că astfel de grupuri cu geometrie variabilă nu sunt în spiritul construcţiei europene, dar pot exista apropieri ale punctelor de vedere pe teme asupra cărora unele ţări pot avea interese comune.
Totodată, Dacian Cioloș a mai fost întrebat dacă se teme pentru viitorul Europei iar acesta a spus că nu se teme, dar este puțin îngrijorat. ”’Avem suficientă luciditate în statele membre pentru a nu distruge proiectul comun”.