Actualitate, Stiri

Daca stai in Capitala, trebuie sa stii asta! Care sunt cele PERICULOASE zone din Bucuresti in caz de cutremur

Un cutremur puternic ar face prapad in Bucuresti, sustin specialistii. Unda de soc nu loveste, insa, la fel toate cartierele. Iata care sunt cele mai sigure, dar si cele mai periculoase zone din Capitala.

61601255

Specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului au realizat o harta de microzonare seismica a municipiului Bucuresti, potrivit careia, zonele cele mai periculoase sunt Pantelimon si Centrul Capitalei. La polul opus se afla Vitan si Republica.

Institutul National C-D pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a realizat, incepand cu anul 2000, studii complexe privind microzonarea seismica a zonei metropolitane Bucuresti. Mai exact, in aceasta harta se arata unde cutremurele se simt mai puternic. Astfel, zonele unde acceleratia maxima a solului este cea mai mare sunt Pantelimon, Centrul Capitalei si Drumul Taberei, iar cele mai sigure – Berceni, Balta Alba si Metalurgiei.

“Harta este impartita pe diferite valori ale PGA-ului (nr. acceleratia maxima a solului). Arata zonele pentru care se pot astepta astfel de miscari la cutremurele vrancene. Pentru Bucuresti cam toate zonele sunt periculoase, toate au valori destul de mari. Sunt niste diferente, dar sunt doi factori: aceasta valoare a miscarii, care este importanta, dar in acelasi timp este importanta si starea cladirilor din zona respectiva. In orice parte a Bucurestiului, daca o cladire este prost construita va avea probleme. Analiza facuta este pentru un cutremur mare, considerat cel mai mare. (…) Din cate stiu ar fi pierderi ceva mai mari decat cele din 1977, pentru ca intre timp anumite cladiri au devenit si mai vulnerabile”, ne-a declarat directorul stiintific al Institutul National pentru Fizica Pamantului dr. Mircea Radulian.

“Harta de hazard seismic local (microzonare seismica) a zonei metropolitane Bucuresti, exprimata in acceleratii (PGA), perioade fundamentale (T,s) sau intensitati MSK/MM(I), mai poate fi imbunatatita, dar nu pot fi modificari esentiale. In general, intensitatea maxima de proiectare nu poate fi mai mare de I=IX½, iar valorile perioadelor fundamentale variaza intre 1,45 secunde si 1,70 secunde, in diferite zone ale orasului, in cazul cutremurului maxim posibil cu magnitudinea MGR =7,5. Nu exista in Bucuresti o zona mai avantajoasa decat alta. Exista case sau blocuri bine proiectate sau insuficient conformate seismic”, se arata pe site-ul Institutului National pentru Fizica Pamantului.

61601257

Seismul care a cutremurat duminica dimineata Romania a avut 5,5 grade pe Richter, iar acesta a avut loc duminica dimineata la 4.37.

blank