Actualitate, Stirea Zilei, Stiri, Ultima Ora

Cutremurul de 5,5 Richter, în Vrancea, resimţit la Bucureşti

Mircea Radulian: „E cel mai mare din ultimii ani”

cutremur_82711400

În dimineaţa aceasta, la ora 4.37, toată România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade Richter.

„Este vorba de un cutremur in Vrancea, din date preliminare, de magnitudine 5,5, adancimea 140 de km, la ora 4.37. Este un cutremur mai mare, cel mai mare din ultimii ani. A fost simtit destul de bine in Bucuresti, dar si in alte regiuni din tara: Ploiesti, Buzau, Iasi. Este un cutremur asteptat, sa spunem asa, pentru ca aceste cutremure cu magnitudine de 5, au o frecventa la doi, trei ani, sa zicem asa, intra in calculele noastre. Cred ca va avea replici, numai ca repliciile in cazul cutremurelor din zona Vrancea sunt mici, ma astept sa fie sub 4. In cazul asta nu as zice ca este un cutremur care sa produca pagube” a declarat Mircea Radulian, directorulul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Nu au fost semnalate pagube materiale în nici o zonă a ţării.

Cutremurul a fost urmat de o replică la ora 8.10, tot în zona Vrancei, de 2,7 grade Richter. Replica a fost produsă la o adâncime de 87 de kilometri.

Mircea Radulian mai spune că: „Este posibil sa fie o legatura puternica intre ceea ce s-a intamplat la Vrancea, in aceasta dimineara, si ceea ce se intampla la Galati. Au mai fost cazuri cand cutremurele mari au fost insotite de cutremure mai mici in alte zone. E o coincidenta care da de gandit. Este vorba de o legatura intre fortele tectonice ce apar la adancime in Vrancea si cele mai de suprafata din jurul Carpatilor”, a mai spus Radulian.

„Motivele nu sunt de ingrijorare, cutremurul a eliberat tensiunile din zona, s-a produs o detensionare a zonei. Daca nu se producea anul asta, se producea anul viitor, in 2014. Replicile nu vor tine mai mult de 2 zile”, a continuat specialistul.

Potrivit directorului stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de pana in 4 grade.

Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focsani, la 47 de kilometri de Ramnicu Sarat, la 52 de kilometri de Targu Secuiesc si la 55 de kilometri de Marasesti.

Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs sase cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).

Din 23 septembrie, in Galati s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie.

Sambata, in Galati s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 si 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost sase seisme, cu magnitudini intre 2,5 si 3,8 grade. (I.G.)

blank