Seismul s-a simţit la Bucureşti

cutremur_4

 Un cutremur de 4.7 a avut loc marţi seara. Seismul, iniţial cu magnitudine de 4.7, a fost simţit şi în Bucureşti şi a avut o replică de 2.8. La câteva ore, un cutremur de suprafaţă, cu magnitudine de 2.6, a avut loc şi în zona Galaţi.

Un cutremur cu magnitudinea de 4.7 a avut loc în marţi seara în zona Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 150 de kilometri şi a fost simţit din plin în Moldova şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti.

Cutremurul a avut loc la ora locala 22.33. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, zona Pietrele Înşirate (45,64 grade latitudine Nordica, 26,56 grade longitudine Estica).

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de IV-V grade pe scara Mercalli, iar la Bucuresti de III-IV grade pe aceeasi scara.

Cutremurul a fost resimtit in mai multe orase din sudul si estul tarii; astfel, seismul a fost simtit la Iasi, Focsani, Galati, Tulcea, Giurgiu, Pitesti, Ploiesti si in alte orase, cu intensitati de III pana la IV grade pe scara Mercalli.

Este cel mai puternic seism produs dupa cutremurul moderat din dimineata zilei de 6 octombrie, produs la ora locala 04.37 la adancimea de 134 km, si care a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter.

Mai multe cutremure având magnitudini de cel puţin 3 grade s-au produs în ultimele 10 zile în zona seismică Vrancea.

Două cutremure având magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-au succedat sâmbătă, la 23.37, şi duminică la 00.23, în zona Vrancea, respectiv Vrancea – Buzău. Un alt cutremur, de 3,5 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, la 11.58, în zona Vrancea.

Pe 6 octombrie, aceeaşi zonă seismică a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

 

 

Citeste si...  Vezi ce veste a dus la creșteri impresionante la bursele din Europa