Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat luni încetarea a două proceduri judiciare împotriva fostului președinte Donald Trump, inițiate conform unei prevederi constituționale care îi interzice șefului statului să accepte venituri de origine străină dacă nu sunt aprobate de Congres, scrie Agerpres.

Conform deciziei luate de Curtea Supremă, cele două procese care fac în special referire la hotelul lui Trump din Washington vor fi sistate de instanțele care le aprobaseră.

În unul din dosare, reclamanţii – procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor – ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.

Procese peste procese împotriva lui Trump
În 2016, la scurt timp după alegerile prezidențiale, un grup non profit, alături de un proprietar de hotel și un lanț de restaurante au susținut că Trump s-a expus, prin refuzul de a renunţa la afacerile din domeniul hotelier, la primirea de foloase din partea unor oficiali străini care doreau unele favoruri.

Reclamanţii au susţinut că au pierdut din acest motiv clienţi în favoarea stabilimentelor lui Trump, în speţă a hotelului Trump International din Washington, situat în apropiere de Casa Albă.

Un alt proces similar, intentat de statul Maryland şi de Districtul Columbia – unde se află capitala SUA, oraşul Washington – a primit undă verde anul trecut de la Al Patrulea Circuit de Curţi de Apel, cu sediul în Richmond, statul Virginia.

Totodată, mai mulți democrați au intentat un al treilea proces împotriva lui Trump, care s-a încheiat însă prin respingerea de către Curtea Supremă a audierii apelului împotriva deciziei prin care o instanţă inferioară stabilise că reclamanţii nu au o calitate procesuală valabilă.

Un alt proces care îl vizează pe Trump este cel intentat de Camera Reprezentanților, prin care fostul președinte este acuzat de incitarea susținătorilor săi la violențele din data de 6 ianuarie, de la Congresul SUA.

De asemenea, la nivel federal au loc şi demersuri judiciare pentru elucidarea plăţilor făcute în 2016 către două presupuse amante ale fostului preşedinte, pentru a le convinge să nu facă dezvăluiri despre relaţiile lor cu Trump. Faptele respective ar putea constitui încălcări ale legii privind finanţarea campaniilor electorale.


Citeste si...
Lora a lovit cu maşina un adolescent aflat sub influenţa alcoolului