Curtea Supremă a Statelor Unite a solicitat luni opinia administraţiei Trump dacă ar trebui să accepte judecarea unui apel solicitat de Google pentru închiderea unui proces intentat de Oracle, care o acuză de încălcarea drepturilor de copyright în legătură cu sistemul de operare Android, instalat pe majoritatea smartphone-urilor, transmite Reuters potrivit news.ro.

Judecătorii analizează dacă să accepte apelul Google faţă de o decizie a unei instanţe inferioare de redeschidere a procesului intentat de Oracle. Compania Oracle ceruse Google despăgubiri de 9 miliarde de dolari în acest caz.

Un juriu a apreciat în 2016 că Google nu este vinovată, dar o Curte de Apel pentru Circuitul Federal din Washington, specializată în dispute pentru drepturi de proprietate intelectuală, a inversat decizia în 2018, considerând că Google a folosit fără drept codul software al Oracle pentru Android, potrivit legii copyright-ului.

Citeste si...  Vladimir Putin anunţă retragerea trupelor de la graniţă. SUA şi NATO nu confirmă

Cazul, care ar putea contribui la definirea nivelului de protecţie copyright pentru software, datează din 2010, când Oracle a intentat un proces la un tribunal din San Francisco, acuzând Google că i-a lezat afacerile prin copierea fără licenţă a mii de rânduri din codul de programare a limbajului Java, pentru a realiza Android.

Google, parte a grupului Alphabet, a susţinut că o victorie a Oracle ar limita inovaţiile software.

Curtea Supremă cere ocazional opinia administraţiei prezidenţiale, pentru a decide dacă să preia un anumit caz. În 2015, a respins un apel al Google în acest caz, după ce Departamentul de Justiţie din perioada administraţiei Obama a recomandat să nu audieze cazul.

În prezent, Curtea Supremă nu a dat Departamentului de Justiţie un termen pentru un răspuns.