Curtea de Justiţie a UE a luat o decizie surprinzătoare cu privire la orele suplimentare. Companiile europene, inclusiv cele din România, vor fi obligate să introducă sisteme de măsurare a timpului petrecut la locul de muncă şi mai ales a orelor suplimentare efectuate de angajaţi.

Este o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a fost luată ca urmare a unui caz din Spania, unde sindicaliştii s-au plâns că subsidiara spaniolă a Deutsche Bank nu ar fi avut un sistem eficient de măsurare a orelor suplimentare efectuate de angajaţi în fiecare zi.

Instanţa europeană a decis astfel că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să impună angajatorilor obligaţia de a institui un sistem obiectiv, fiabil şi accesibil care să permită măsurarea corectă a timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare angajat.

Citeste si...  IOHANNIS NU O REVOCĂ PE KOVESI DE LA ŞEFIA DNA. Ministrul Justiţiei anunţă că va sesiza Curtea Constituţională. UPDATE

Statelor membre le revine acum sarcina să definească modalităţile concrete de punere în aplicare a unui astfel de sistem, în special în funcţie de mărimea întreprinderilor.

Judecătorii europeni sunt de părere că un astfel de sistem este esenţial pentru că asigură respectarea drepturilor angajaţilor.