Politic, Stiri

Curtea Constituţională interzice tuturor demnitarilor declaraţi incompatibili să mai ocupe o altă funcţie eligibilă, timp de 3 ani.

Curtea Constituţională (CCR) a decis joi că, odată ce un demnitar este găsit incompatibil într-o funcţie eligibilă, el nu mai poate să ocupă nicio altă funcţie eligibilă, timp de 3 ani de la emiterea sentinţei irevocabile. Decizia a fost luată după ce deputatul PNL Steluţa Cătăniciu, fost consilier local la Cluj, găsită în conflict de interese la vremea respectivă de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a contestat la CCR legea ANI. Decizia CCR are implicaţii asupra unor cazuri precum europarlamentarul Mircea Diaconu, a senatorului Akos Mora sau a deputatului Ştefan Bucur Stoica, care ocupă în continuare funcţii în care au fost votaţi, în ciuda unor verdicte definitive de conflict de interese sau incompatibilitate. Decizia l-ar putea afecta şi pe Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi primarul Sibiului, în cazul în care pierde procesul cu ANI, la instanţa supremă.

Curtea_Constitutionala

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis joi că formularea „aceeaşi funcţie” din articolul 25, alineatul 2, din Legea ANI, folosită în contextul interdicţiei de 3 ani de a mai ocupa o funcţie eligibilă, atunci când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese, se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o la momentul verdictului respectiv.

Funcţiile eligibile, definite în articolul 1 al legii ANI, privesc toate funcţiile în care o persoană este votată şi variază de la cea de parlamentar sau europarlamentar, la primar sau consilier local. Practic, toate persoanele care au obligaţia, prin natura funcţiei, să depună declaraţie de avere şi de interese, se circumscriu acestei prevederi. Astfel, interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă, timp de 3 ani de la stabilirea unui verdict definitiv de incompatibilitate sau conflict de interese, se extinde asupra tuturor celorlalte funcţii eligibile prevăzute de lege.

Decizia CCR este o decizie de interpretare a legii şi ar urma să se aplice şi cazurilor deja definitivate, precum cele ale europarlamentarului independent Mircea Diaconu, senatorului PNL Akos Mora sau deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica.

Sesizarea CCR a fost făcută de deputatul PNL Steluţa Cătăniciu, fost consilier local la Cluj, ea însăşi găsită în conflict de interese de ANI la vremea respectivă, după ce a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea. Curtea i-a admis parţial sesizarea de neconstituţionalitate a legii ANI, însă a decis în defavoarea sa: conform deciziei, Cătănici nu poate ocupa funcţia de deputat, aflându-se sub interdicţia celor 3 ani la funcţii eligibile.

Decizia ANI a fost contestată de deputatul PNL la Curtea de Apel Cluj, care în 30 decembrie 2013 a respins acţiunea. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost contestată de Steluţa Cătăniciu la instanţa supremă.

Surse din CCR au explicat pentru gândul că aplicarea legii ANI trebuie făcută în lumina interpretării date de CCR, însă că asta depinde exclusiv de cei care aplică legea, exemplele recente arătând că acest lucru este deficitar sau că se găsesc noi soluţii legislative pentru a ocoli legile deja existente.

blank