Blog

Curăţarea hotei

Într-o bucătărie modernă, hotă a devenit absolut indispensabilă. Vremurile în care stăteai în bucătărie şi te sufocai din cauza diferitelor mirosuri combinate ale mâncărurilor, a aburului, fumului etc şi, mai rău, se împrăştiau prin toată casă, au trecut şi chiar şi bucătăriile de modă veche sunt acum dotate cu un astfel de aparat.

Curăţarea hoteiAceastă este prezenţa în diferite modele şi forme, având evacuare în exterior ori doar un ventilator şi filtre pentru grăsime, pe care o recunoaştem că fiind hotă “tradiţională”. Aceste filtre ale hotelor sunt alcauite din metal-inox sau din hârtie pentru grăsimi şi carbon pentru mirosuri.

Pentru că o hotă să fie eficientă, această trebuie să aibă neapărat două motoare care îi oferă capacitatea de a trage şi evacua aerul, mirosul, fumul, aburul etc. Hotă ar trebui curăţată periodic, la un interval de maxim câte şase luni, însă contează şi indicaţiile producătorului şi de cât de mult utilizezi aragazul – dacă nu e prea folosit, nu ar avea sens să deschizi hotă la fiecare şase luni, evident.

Curăţarea hotei nu se face, însă, doar din motive de aspect sau de igienă, ci şi pentru că acumularea de grăsime pe hotă, dar şi pe filtrele mecanice poate să constituie un risc ridicat de incendiu.

Cum se curăţă hotă

Pentru a începe curăţarea hotei este necesar să urmezi aceşti paşi. În primul rând, trebuie că nici hotă, nici aragazul să nu se afle în funcţiune. De aceea, hotă trebuie să fie debranşată de la reţeaua electrică. Filtrele se scot şi se verifică dacă se schimbă sau doar se curăţă, în funcţie de gradul lor de utilizare şi de materialul din care sunt alcătuite. Filtrele de metal sunt degresate şi clătite apoi foarte bine, în timp ce filtrul de hârtie sau cărbune trebuie schimbat. Nu trebuie uitate nici paletele de la ventilator care se pot spală manual sau în maşină de spălat vase.

Se verifică becurile dacă sunt functionabile sau nu şi se curăţă. Evident, dacă această nu mai funcţionează, poţi să le arunci.

Pentru a curăţă se folosesc soluţii speciale pentru hote care degresează grăsimea, o soluţie pentru inox cu care se şterge exteriorul şi prosoape de hârtie, în cazul în care hotă este din metal, pentru a nu rămâne urme.

Exteriorul hotei trebuie curăţat după fiecare folosire a acesteia. În funcţie de materialul din care este realizată această, se folosesc LALA. Spre exemplu, pentru o hotă metalică se folosesc soluţii speciale pentru inox, evitându-se agenţii abrazivi, precum înălbitorii, deoarece aceştia afectează inoxul.

De ce se curăţă hotă

Grăsimea adunată în urmă gătitului ajunge în hotă prin filtrele de aerisire ale hotei, după care în tubulatură care duce la ventilatorul de pe acoperiş. Grăsimea este un combustibil puternic, care se poate aprinde la cea mai mică scânteie, raspandindu-se repede prin bucătărie şi urcând până pe acoperiş în doar câteva secunde. Cel care este proprietar al sistemului de evacuare este considerat responsabilul în astfel de cazuri, el fiind gestionarul sistemului de evacuare. Firme de curăţare hote sunt prezente peste tot în mediul online, deci nu este greu de găsit una.

blank