Actualitate, Stiri

Cum va fi VREMEA DE CRĂCIUN ŞI DE REVELION. Prognoza meteo din NOIEMBRIE 2014 până în IANUARIE 2015

Ne aşteaptă o iarnă a extremelor. De Crăciun, dar şi de Revelion ţara va fi împărţită în două. În jumătate de ţară temperaturile vor fi reduse, iar în cealaltă jumătate vor fi peste media normală. Meteorologii spun că vom avea o iarnă destul de liniştită în majoritatea regiunilor ţării.

craciun_29158500

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitaţii, mai ales în decembrie şi ianuarie în regiunile centrale, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2014 – ianuarie 2015, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Ultima luna de toamnă se va caracteriza în mod deosebit cu temperaturi medii lunare de peste normalul perioadei. Cât priveşte prima lună din iarna 2014-2015, decembrie, avem parte de un regim termic cu valori apropiate de normele climatologice în aproape toata ţara. În partea de centru a ţării sunt aşteptate valori peste mediile climatologice”, a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Potrivit estimărilor de specialitate, în NOIEMBRIE 2014, valorile termice se vor situa peste medii în sud-est şi local în sud şi vest, iar în restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între zero şi 5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi între 5 şi 8 grade Celsius, în Dobrogea.

Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in regiunile centrale si local in cele vestice si nordice, iar in restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice.

În DECEMBRIE 2014, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale in aproape toata tara, local in sud-estul si sudul tarii fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit. Astfel, în timp ce în Moldova şi în Transilvania temperatura medie a lunii este estimată între -5 şi zero grade Celsius, în zona Dobrogei şi a Banatului, valorile pot atinge chiar şi 2-3 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud si vest sub norme. În Maramureş, Banat, Oltenia şi Crişana sunt prognozate precipitaţii ce pot ajunge până la 92 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea şi Moldova normele medii se vor încadra între 20 şi 40 de litri/mp.

În IANUARIE 2015, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, posibil local mai ridicate decat normalul in vest, sud si sud-est. Temperaturile medii lunare pot coborî până la -7 grade Celsius în Transilvania, dar pot ajunge şi la zero grade Celsius, în zona Munteniei.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in estul si sudul tarii, dar vor avea o tendinta de excedent in celelalte regiuni.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

blank