cine-vor-fi-oamenii-cheie-ai-uniunii-europene-cum-poate-evita-basescu-traian-situatiile-penibile-la-consiliul-european-18485560

Cei noua sefi de guvern social democrati reuniti sambata la Paris, la initiativa Presedintelui Frantei, socialistul Francoise Hollande, au adoptat o pozitie comuna pentru propunerile la posturile cheie ale Uniunii Europene.

Social democratii il vor sustine pe Jean Claude Juncker pentru obtinerea mandatului de Presedinte al Comisiei Europene, propunere a popularilor care au obtinut cele mai multe locuri de europarlamentari. In urma avansului fortelor extremiste si antieuropene liderii social democrati si ai PPE vor sustine la pachet propuneri pentru presedintele comisiei europene, al consiliului european, parlamentului european si inaltului comisar pentru politica externa.

Reuniunea de la Paris , la care a participat premierul Victor Ponta, precede dificila reuniune a Consiliului European din 26-27 iunie la care se vor decide, de catre reprezentantii celor 28 de tari, nominalizarile respective. Pentru a fi validate ele au nevoie de sustinerea majoritatii celor 28 de tari si a minim 376 voturi in Parlamentul European.

Premierul Ponta a solicitat mandat de reprezentare la Consiliul European pentru a negocia in numele Romaniei nominalizarile la posturile de conducere ale principalelor institutii europene pentru urmatorii cinci ani. Prezenta lui Victor Ponta l-ar scuti pe Traian Basescu de o situatie stanjenitoare in fata liderilor Europei la reuniunea din 26-27 iunie in urma scandalului politic si juridic declansat de arestarea fratelui Mircea Basescu intr-un dosar de coruptie de o gravitate exceptionala, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA.

Publicatia Liberation mentioneaza ca la reuniunea de la Paris au fost vehiculate numele unor importante figuri social democrate care vor fi propuse pentru pachetul de posturi de la varful UE: daneza Helle Thorning-Schmidt, fostul premier italian Enrico Letta si cel francez Jean-Marc Ayrault.Parlamentul European este condus cu mandate de doi ani si jumatate prin succesiune de un social democrat si de un popular.

O intalnire a liderilor din Suedia, Marea Britanie si Olanda, desfasurata la Stockholm a decis sa nu-l sustina pa Juncker la presedintia Comisiei Europene, cancelarul german Merckel nereusind sa-i alinieze la propunerea avansata de PPE.

Citeste si...  Cristian Diaconescu, anunţat drept candidatul PMP la alegerile prezidențiale