Economic, Featured

Cum se prezintă România în topul privind ponderea taxelor în PIB dintre statele UE

Ponderea taxelor în Produsul Intern Brut (PIB) în 2015, respectiv suma taxelor și contribuțiilor sociale ca procent din PIB, era de 40% în Uniunea Europeană.

Irlanda, cu 24,4%, și România, cu 28%, se numără printre țările membre UE cu cele mai scăzute ponderi, conform datelor datelor publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Franța și Danemarca se află la polul opus, ele înregistrând o pondere a taxelor în PIB de 47,9% și 47,6%.

Față de 2014, în 2015 ponderea taxelor în PIB la nivelul UE a rămas neschimbată la 40%, în timp ce în țara noastră a crescut ușor, de la 27,5% la 28%.

Conform acelorași date, taxele pentru producție și importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe în UE, fiind responsabile pentru 13,6% din PIB, urmate îndeaproape de contribuțiile sociale nete 13,2% și taxele pe venit și avuție 13,0%.

Și în România, ordinea este similară. Taxele pentru producție și importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe, fiind responsabile pentru 13,4% din PIB, urmate de contribuțiile sociale nete 8,1% și taxele pe venit și avuție 6,6%.

blank