Life, Stiri

Cum scapi de dependenţa de dulciuri

Metoda în trei paşi simpli

dulciuri_02

Nimeni nu poate refuza o prajiturică sau alt dulce o dată la cateva zile, dar ce te faci când pofta pentru alimente bogate în zahar nu iţi dă pace? Dacă dimineaţa, la micul-dejun primul lucru care îţi vine în minte este un croissant cu ciocolată, în timpul zilei ronţăi tot felul de fursecuri şi biscuiţei, iar masa de seară nici nu o concepi fără desert, este posibil ca acest comportament să fie generat de dependenţa de dulce.

Potrivit cercetătorilor, zahărul rafinat are efecte similare cu cele produse de drogurile din opiu, întrucât stimulează activitatea cerebrală, iar creierul produce endorfine. În timp, creierul învată să asocieze starea de bine dată de endorfine cu produsele dulci, iar organismul va resimţi nevoia de dulciuri.

Vestea bună este ca poţi scăpa de această formă de dependenţă urmând 3 paşi simpli.

dulce b

Consuma cat mai multe fructe si legume – Înlocuieşte gustările care conţin zahăr rafinat cu fructe şi legume. În primul rând, acestea conţin mai puţine calorii şi în al doilea rând conţin carbohidraţi complecşi. Senzaţia de foame va apărea mult mai târziu, datorită absorbţiei treptate, spre deosebire de situaţia în care consumi dulciuri rafinate (care nu ţin de foame şi nici nu stăpânesc poftele).

Inlocuieste produsele de panificatie cu cereale integrale – Potrivit unor studii, daca mananci zilnic cate o felie de paine din faina integrala, unsa cu miere naturala, nepasteurizata, pe termen lung vei scapa de demendenta de dulce. Asa ca, in loc sa dai fuga la cofetaria din colt si sa iti cumperi un carton cu savarine, mai bine pastrezi in camara un borcanel cu miere naturala si ai grija sa nu iti lipseasca din casa painea integrala.

Cea mai buna solutie este sa inlocuiesti produsele de patiserie/ fainoasele cu cereale integrale, cat mai putin procesate industrial.

Consuma seminte si fructe uscate – Mixurile de nuci, alune, migdale si fructe uscate ofera senzatia de satietate si sunt ideale pentru a fi consumate ca gustari intre mese. Important este ca acestea sa nu contina indulcitori sau zahar, intrucat au suficient zahar natural si ii ofera organismului energia de care are nevoie pana la urmatoarea masa.

 

blank