Featured, Life

Cum să nu rămâi gravidă: cele mai tari 8 metode

Sunt atât de multe metode contracepţie încât uneori îţi este greu să alegi. Află de la dr. Arben Zguri, medic obstetrică-ginecologie ce efecte au diversele contraceptive de pe piaţă şi cum să alegi corect!

Ce metode de contracepţie există?

În alegerea metodei contraceptive trebuie să ţinem cont de preferinţe, avantajele şi dezavantajele fiecărei metode, eficienţa şi siguranţa lor, stilul de viaţă, educaţie. Contracepţia reprezintă recurgerea la diverse metode, dispozitive, practici sexuale, substanţe chimice, medicamente, proceduri chirurgicale, cu scopul de prevenire voită a concepţiei şi sarcinii. Înainte de a recurge la sex neprotejat trebuie să avem răspuns la întrebarea cum să evităm o sarcină nedorită. În prezent sunt disponibile diverse opţiuni de planificare familială, precum:

Metode naturale de contracepţie: metoda calendarului sau abstinenţa periodică, monitorizarea temperaturii bazale, amenoreea indusă de lactaţie, coitus interruptus. Aceste metode sunt cele mai vechi metode, cele mai puţin nocive dar cu o eficacitate scăzută.

Mijloace locale şi de barieră care au rolul de a bloca accesul spermatozoizilor în vagin sau în uter: prezervativele pentru bărbaţi şi cele pentru femei, diafragma vaginală, pesarul anticoncepţional, spermicidele care pot fi sub formă de ovule, spumă, tablete, creme sau geluri, bureţi vaginali, cupola cervicală. Dintre acestea, prezervativele au şi rolul de a reduce transmiterea bolilor sexuale.

Contraceptivele orale cunoscute ca pilule contraceptive sunt compuse din steroizi sexuali feminini sintetici, estrogeni şi progesteron sau exclusiv din progesteron. Cel mai des utilizate sunt contraceptivele orale combinate. În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării menstruale de privaţie, sângerare care mimează un ciclu menstrual normal.

Dispozitive intrauterine sunt produse dintr-un material solid, de obicei polipropilenă radiopacă, se introduc în cavitatea uterină în scopul prevenirii unei sarcini. Pot fi diferite ca design dar cel mai frecvent sunt în formă de T.

Contracepţie de urgenţă este o metodă folosită după un contact sexual neprotejat sau când se suspicionează eşecul unei alte metode contraceptive (uitarea a două sau mai multe pilule, ruperea prezervativului, ejaculare prematură, în caz de viol, contacte sexuale foarte rare). Este o metodă excepţională de contracepţie şi nu trebuie folosită în mod regulat sau frecvent, din cauza ratei mari de eşec şi incidenţei crescute a sângerărilor vaginale.

Există şi metode de sterilizare chirurgicale destinate atât femeilor cât şi bărbaţilor. În cazul bărbaţilor este vorba de vasectomie, prin care prin care se secţionează şi pensează ductul deferent şi care este un proces reversibil. În cazul femeilor, operaţia de ligatură a trompelor se poate efectua clasic printr-o mică incizie abdominală sau pe cale laparoscopică şi este, de asemenea, o intervenţie reversibilă. Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale există şi riscuri asociate.

blank