Life

Cum să ne purtăm când vizităm alte ţări: Salutul

După ce am lămurit problema legată de vestimentația pe care trebuie s-o avem într-o țară străină, e timpul să mergem mai departe cu mica noastră prezentare. Am împachetat tot ce e necesar, am pornit la drum și… am ajuns la destinație! Acum ce?

Salutul, se numără printre primele ritualuri despre care trebuie să învățăm atunci când vizităm o altă țară. Acesta este o dovadă de educație și bun-simț… fie că ne aflăm într-o țară străină, fie că suntem la noi în cartier.

În majoritatea țărilor oamenii dau mâna, dar mai sunt și țări în care se pupă pe obraz (ceea ce în alte părți ale lumii ar putea cu ușurință să fie catalogat drept „ciudat”). Și pe lângă acestea mai sunt și altele.

În SUA, de pildă doar bărbaţii dau mâna când se întâlnesc. Însă, fraţii lor de peste baltă –  britanicii – se salută cu un simplu “bună”,  strânsul de mâinii fiind un gest ce are loc doar atunci când li se face cunoştinţă cu cineva.

Francezii (indiferent de vârstă) dau mâna sau se pupă pe obraz, atât în momentul în care se întâlnesc, dar și când pleacă). De câte ori se pupă, asta depinde de regiune.

Și în Rusia și Egipt întâlnim obiceiul pupatului pe obraz. Însă aici, regula e clară: se pupă de 3 ori, în următoarea ordine: obrazul stâng-obrazul drept-obrazul stâng. În Italienii sunt și mai și, ei se pupă de 4 ori (de câte 2 ori pe fiecare obraz). Și în Mexic se practică acest obicei, însă decât o dată (nu 2, nu 3, nu 4 – nu e mai simplu așa?)

În Japonia, după cum am văzut în numeroase filme, oamenii se înclină cu mâinile împreunate.

În Polinezia se obișnuiește (între prieteni) să iei mâna persoanei și să o atingi de fața ta.

Tibetanii consideră că este foarte politicos să scoți limba la cineva. Acesta fiind considerat un semn că nu ai intenții rele.

Pentru cei din populația Maori (din Noua Zeelandă) salutul constă în atingerea nasurilor unul de celălalt (obicei se numit Hongi).

Ecuadorienele, se salută cu un “medio arbazo”, adică o jumătate de îmbrățișare.

Bărbații din Fiji își salută superiorii spunând OOOO.

În China, oamenii se salută pur și simplu spunând “Ni-hoa-ma” (Ce mai faci?).

În Turcia, expresia de salut este “Merhaba”.

Unele populații din Africa de Sud au un ritual în 3 paşi pe cât de complicat pe atât de distractiv: pasul 1: îşi incrucişează degetele mici; pasul 2: bat pumnii; pasul 3: repetă primul pas.

Și acestea au fost doar câteva ritualuri de salut, trăim într-o lume atât de diversă încât am putea vorbi până poimâine despre acest subiect și tot nu îl vom epuiza.

blank