Featured, Life

Cum să îți controlezi gelozia

Gelozia este adesea cauzată de frustrări ascunse, de conflicte lăuntrice care încă te macină. Învaţă să o controlezi înainte să se transforme într-o obsesie care să pună în pericol relaţiile din viaţa ta.

Gelozia este, până la un punct, o emoţie obişnuită, pe care toată lumea o resimte la un moment dat. Dar dacă începe să îţi tulbure echilibrul interior şi să îţi distrugă încrederea în tine şi în ceilalţi atunci ea devine o problemă care te poate afecta, pe termen lung, mai mult decât crezi. Există mai multe forme de gelozie care se manifestă diferit de la o persoană la alta: a sosit timpul să vorbim despre ele şi despre complicaţiile pe care le pot provoca.

Gelozia romantică

Monitorizezi fiecare mişcare pe care o face iubitul tău, vrei să afli unde merge atunci când nu e cu tine, cu cine a vorbit ultima dată la telefon şi cui i-a dat like pe Facebook. Ca să nu mai vorbim de faptul că ai o evidenţă clară a tuturor prietenilor şi prietenelor din gaşca sa. Îl urmăreşti permanent şi pui totul pe seama faptului că „dacă nu are nimic de ascuns, de ce ar fi asta o problemă?“, fără să te gândeşti că, mai devreme sau mai târziu, relaţia voastră va avea de suferit din cauza atitudinii tale posesive. Încearcă să faci un exerciţiu simplu şi să îţi pui o întrebare esenţială: de ce încerci să îl verifici mereu? Analizează cu multă atenţie relaţia dintre tine şi iubitul tău pentru a vedea care sunt motivele din spatele geloziei tale. Dacă nu ai încredere în el, ar fi bine să îi vorbeşti despre ceea ce simţi şi, împreună, să lămuriţi această problemă. Iar data viitoare când vrei să începi o anchetă despre persoanele din jurul lui, ia o pauză şi gândeşte-te cât de mult rău îţi poate face o astfel de obsesie. Nu lăsa gelozia să te controleze şi să te împiedice să fii fericită în relația ta.

Gelozia comparativă

Tu eşti geloasă pe toţi cei din jurul tău şi nu înţelegi cum ei pot avea atât de mult, în timp ce tu ai (aparent!) atât de puţin. Între aşteptările tale şi realitate există o diferenţă uriaşă, iar din cauza acestei diferenţe te simţi mereu nefericită şi nemulţumită. Crezi că prietenii tăi au relaţia perfectă, cariera perfectă, ba chiar şi familia perfectă, în timp ce tu nu ai absolut niciun plan ca să ieşi din starea în care te afli, având în vedere că eşti prea ocupată să analizezi neîncetat succesul altora. Partea bună este că gelozia poate fi, uneori, constructivă, pentru că te ajută să îţi dai seama ce îţi doreşti şi să îţi setezi anumite obiective. Aşadar, în loc să te laşi consumată de acest sentiment, încearcă să îl transformi într-un factor motivaţional, într-un imbold care să te stimuleze să evoluezi şi să-ţi descoperi drumul, fără să te raportezi mereu la alţii.

Gelozia direcţionată

În acest caz, întreaga ta energie este canalizată asupra unei persoane sau asupra unui grup de persoane cu care, la un moment dat, ai trăit o poveste care nu s-a încheiat tocmai bine. Şi nu ne referim aici doar la fostele prietene ale iubitului tău (ele oricum sunt înscrise automat pe lista neagră pentru eternitate, nu-i aşa?!), ci la toţi acei oameni care te-au făcut să treci printr-o situaţie ciudată, făcându-te să te simţi inconfortabil. Iar acum, ori de câte ori apare numele lor în discuţie, în mintea ta încep să se deruleze toate acele momente neplăcute prin care ai trecut din cauza lor. Pur şi simplu nu poţi accepta că li se întâmplă lucruri bune, iar succesul acestora te enervează cumplit. Şi continui să îi blamezi şi să le acorzi atenţie fără să îţi dai seama că, reacţionând astfel, reuşeşti doar să îţi faci ţie rău. Dacă vorbele sau acţiunile lor, intenţionate sau nu, ţi-au tulburat încrederea în tine şi te-au făcut să te simţi lipsită de importanţă, este timpul să îţi regăseşti echilibrul, să înveţi că eşti puternică şi că poţi învinge emoţiile negative. Problema nu este a celor din jurul tău, ci a ta. Nimeni nu va putea vreodată să te desconsidere sau să te influenţeze dacă tu nu îi permiţi, aşa că uită de geloziile şi obsesiile absurde şi concentrează-te asupra lucrurilor care te fac fericită.

Gelozia temporară

Colegul tău pleacă într-o vacanţă prelungită într-un loc însorit, prietenii tăi ies în oraş în fiecare seară pe când tu eşti prinsă la birou, între zeci de proiecte şi deadline-uri, verişoara ta a anunţat, la ultima reuniune de familiei, că urmează să se căsătorească, în timp ce ultima ta întâlnire cu un tip a avut loc în urmă cu un an sau chiar mai mult de-atât. Nu e tocmai situaţia ideală, nu-i aşa? Oricât ai vrea să te bucuri pentru ei, veştile lor bune care se ţin lanţ te cam enervează, mai ales că tu nu ai absolut niciun plan pentru viaţa ta haotică şi nici timp sau resurse pentru a face tot ce îţi doreşti. Eşti într-o etapă în care mintea ta sesizează şi amplifică lucrurile negative cu care te confrunţi şi astfel ajungi să vezi că ceilalţi au o mulţime de oportunităţi, în timp ce tu ai parte doar de lipsuri şi obstacole. Cum reuşesc să aibă unii timp pentru tot? Ce au făcut pentru a fi atât de norocoşi? Hei, este normal să te simţi descumpănită din când în când, cu toţii avem şi momentele noastre mai puţin bune, iar un strop de gelozie faţă de alţii nu te transformă într-o persoană rea. Dar este important să treci peste aceste sentimente cât mai repede și să îți spui constant că nu eşti cu nimic mai prejos decât ceilalţi. Îţi doreşti mai mult timp liber? Încearcă să prioritizezi lucruri şi să îţi organizezi programul într-o agendă. Viaţa personală contează la fel de mult ca cea profesională şi în mod sigur poţi găsi o cale pentru a stabili echilibrul.

blank