Britanicii, ca națiune iubitoare de ceai, sunt preocupați de răspunsul la o dezbatere istorică în legătură cu momentul în care se adaugă laptele în ceașca de ceai, la început sau la sfârșit, pentru a face ca savuroasa licoare să aibă un gust perfect, scrie telegraph.co.uk.

ceai_fotolia_11727904_subscription_l_10504700

Potrivit British Standards Institution (BSI), înființată în anul 1901 și care creează standarde pentru companii din întreaga lume, ceaiul ar trebui să fie fiert într-o oală, iar laptele trebuie să fie pus în ceașcă înainte ca ceaiul să fie turnat.

Pentru fiecare 100 ml de apă ar trebui să existe două grame de ceai, iar apa nu trebuie să fie mai fierbinte de 85 ° Celsius, astfel încât laptele să nu fie opărit. Un astfel de incident ar fi puțin probabil dacă se respectă și regula ca ceaiul să fie lăsat în oală, la infuzat, timp de șase minute, pentru a extrage aromele la maximum, mai scrie telegraph.co.uk.

„Dacă se adaugă laptele ulterior, experiența a arătat că cele mai bune rezultate se obțin atunci când temperatura lichidului este situată în intervalul 65 și 80 ° Celsius în momentul în care se adaugă laptele”, precizează British Standards Institution.

Ceașca ar trebui să fie „de porțelan alb sau faianță cu marginea zimțată parțial”. La fiecare ceașcă de ceai ar trebui adăugat în jur de 5 ml de lapte dacă ceașca este mare (între 57 mm și 63 mm înălțime) sau jumătate din această cantitate, dacă ceașca este mică (aproximativ 49 mm înălțime).

Organizații precum Asociația Producătorilor de Ceai Britanici, Comitetul Comerțului cu Ceai și Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației au ajutat la crearea standardelor, care au fost dezvoltate în 1980 pentru a-i ajuta pe degustătorii de ceai profesioniști.

Nu toată lumea este de aceeași părere cu BSI în ceea ce privește tehnica preparării ceaiului, scrie telegraph.co.uk. Scriitorul George Orwell a fost probabil cel mai faimos fan al turnării laptelui la sfârșit în ceai, susținând că turnarea ceaiului la început și amestecarea lui prin revărsare permite reglarea cantității de lapte care se va adăuga ulterior.

Însă experimentele efectuate la Universitatea Loughborough din Marea Britanie în 2003 au descoperit că adăugarea laptelui după ce a fost turnată în ceașcă apă fierbinte încălzește laptele inegal, făcând ca proteinele din lapte să se strângă în grupuri și afectând astfel negativ gustul ceaiului.

Cu siguranță, răbdarea pare să fie un ingredient vital: un studiu efectuat în 2011 de Cravendale, cel mai mare brand de lactate din Marea Britanie a constatat că ceașca de ceai perfectă are nevoie de opt minute (două minute, cu frunzele de ceai și șase minute după aceea) înainte de a ajunge la aroma și temperatura optime.

Citeste si...
A cerut-o de sotie si ea a zis "Da". Cateva secunde mai tarziu...