Featured, Social

Cum să economisești energie în sezonul rece

După mâncare, utilitățile reprezintă principalul cost în gospodăriile din România. Cum facturile au tot crescut în ultimii ani, Vocea.Biz vă prezintă câteva idei simple care vă pot aduce economii în facturi.

Energie electrică
În cazul energiei electrice prima soluție la îndemână este achiziția de becuri economice cu LED. În ultimii ani, prețul acestora a scăzut foarte mult, astfel că nu mai sunt așa scumpe. Mai mult, acum becurile economice există și cu lumină caldă, astfel că se mai elimină încă un impediment. Un bec clasic, cu incandenscență, de 100W consumă anual circa 100 kWh, din această cantitate doar 6% fiind transformată în lumină, restul de 94% se pierde prin căldură, potrivit specialiștilor de la E.ON.
De asemenea, trebuie să alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar. Nu este necesar să folosiţi becuri de 100W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mică. Un alt sfat este să folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor. De altfel, lumina naturală este benefică și pentru vedere, nu doar pentru economii la factura de energie.

O altă povață vine de peste Ocean: deși în România nu prea se practică, este indicat să folosiți surse locale de lumină. Mai exact, dacă vreți să citiți puteți utiliza o lampă de putere mică la un birou, nu neapărat o lustră cu cinci becuri care să lumineze o cameră întreagă. Potrivit specialiștilor Enel, 30% din consumul casnic îl reprezintă iluminatul, iar 70% este consumul electrocasnicelor. Și aici ajungem la următorul punct: electrocasnicele trebuie economice, din clasa A++ sau A+++.

Deși un pic mai scumpe, pe termen lung acestea pot aduce economii, mai ales dacă le utilizați des. De exemplu, o mașină de spălat ”înghite” 10% din consumul de energie al casei. Dacă aveți aparat de aer condiționat și îl folosiți des vara, atunci trebuie să știți că acesta este responsabil de 25% din consum, în vreme ce un boiler electric este responsabil de 15%. În fine, tot 15% este și consumul frigiderului, deoarece acesta funcționează continuu. Legat de frigider, mai trebuie menționat că acesta, dar și orice alt aparat frigorific (ladă, congelator etc) trebuie amplasate în locuință departe de sursele de căldură. Acest lucru este necesar deoarece cu cât căldura este mai mare, cu atât acesta trebuie să funcționeze mai mult pentru a asigura temperatura mică necesară păstrării în condiții bune a alimentelor. De asemenea, nu dormiți cu calculatorul sau televizorul pornit și nici nu lăsați încărcătoarele în priză peste noapte dacă nu vă încărcați telefonul sau tableta. În fine, instalația electrică trebuie verificată periodic pentru a nu exista defecte de izolație.

Energie termică

Fie că aveți centrală de apartament pe gaze, fie că sunteți conectați la sistemele centralizate de furnizare a agentului termic și aici se aplică o serie de reguli simple. În primul rând, trebuie să aveți o locuință izolată termic. În cazul în care nu este, atunci trebuie să izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. Sigur, cea mai bună soluție la această categorie o constituie folosirea geamurilor termopan.

O altă soluție o constituie aerisirea radiatoarelor înainte de sezonul rece, astfel acestea nu se încălzesc suficient. Reducerea facturii la încălzire se mai poate face în primul rând prin eliminarea „obstacolelor“ de pe lângă calorifere. Astfel, trebuie să vă asigurați că radiatoarele nu sunt acoperite pentru a nu îngreuna schimbul de căldură, iar locuința se va încălzi mai repede. Tot pentru cazul în care sunteţi conectat la un sistem centralizat de furnizare a energiei termice este necesar să montați robineţi pe calorifere pentru a nu consuma energie termică în cazul în care nu sunteţi acasă. Astfel, este recomandat să închideţi robineţii radiatoarelor când plecaţi la serviciu, pentru a nu încălzi degeaba locuinţa.

Gaze naturale
O altă soluție o constituie folosirea unui termostat, în cazul în care vă încălziți cu ajutorul unei centrale pe gaze. Iar acesta trebuie folosit inteligent. Astfel, trebuie să reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 grade Celsius, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%. De asemenea, trebuie să folosiți un program care să nu încălzească locuința atunci când plecați de acasă, ci mai mult seara și în week-end. Evident, acesta poate fi modificat în perioadele geroase. Tot în cazul în care folosiți centrală murală este nevoie să izolați conductele prin care se transportă agentul termic (holuri, subsoluri, magazii, garaje etc). Concomitent, este necesară setarea apei calde la o temperatură care să nu necesite apoi combinarea ei cu apă rece.

În fine, în ciuda posibilităților trebuie înlocuite centralele vechi cu unele noi, în condensație, care au randament mai mare și sunt mai performante. Potrivit specialiștilor Ariston, acestea pot aduce economii de până la 35%. Un alt aspect important este şi faptul că atmosfera plăcută din încăpere nu este asigurată doar de temperatură, ci şi de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzaţia de răcoare dintr-o încăpere este mai pregnantă. De menționat că, potrivit legislației în vigoare, centrala trebuie verificată la fiecare doi ani pentru a fi sigură că funcționează în deplină siguranță.

blank