Cancerul la san este una dintre bolile care afecteaza un numar foarte mare de femei din intreaga lume. Una din 6 femei din România este diagnosticată cu cancer de sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

Cancerul la san

Dincolo de multe alte teorii, specialistii recomanda evitarea obezitatii, a terapiilor de substitutie hormonala, excluderea totala, daca se poate, a tutunului si a alcoolului, reducerea consumului de carne de porc si a produselor care contin aditivi si…..mult sport.

Mai trebuie specificat ca e important Istoricul medical al familiei. Un antecedent in familie ar trebui sa te faca mai atenta. Totusi, 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu au avut in familie un caz similar.

La fel de important e aspectul legat de operatiile estetice ! In cazul unui implant, trebuie sa stii ca acesta va face ca mamografia poate deveni neconcludenta pentru diagnosticarea din timp a bolilor sanului printre care si cancerul la san. In cazul micsorarii sanilor, inlaturarea tesutului poate obstructiona alaptarea. In ambele cazuri, discuta cu medicul in detaliu despre consecinte, inainte de a lua decizia finala.

Desi se poarta bronzul, e bine de stiut ca soarele (solarul nici atat) nu e deloc cel mai bun prieten al sanatatii sanului. In concluzie, evita sa te expui la soare intre orele 10-16. Foloseste creme cu factor de protectie mai mare de 15, cu 20-30 de minute inainte de expunere, cu reaplicare la intervale de 2-3 ore. Chiar daca stai sub umbrela, razele ultraviolete trec prin aceasta, iar nisipul le reflecta in proportie de 80%. Nu adormi niciodata la soare, neprotejata. In cel mai fericit caz, te alegi cu arsuri. Cand inoti, tine minte ca in apa razele soarelui sunt si mai puternice. Asa ca foloseste cu incredere o lotiune rezistenta la apa. Poti afla cu certitudine ca esti bine numai daca mergi regulat la control.

Citeste si...  Pozitii sexuale de care sa te feresti si motivul pentru care ar trebui sa le eviti

Intr-o viata de om, aproape toate femeile se lovesc accidental la san. Daca te lovesti la san, nu intra in panica. Nu exista o legatura dovedita intre o lovitura la san si aparitia unor afectiuni grave. Totusi, nu poti ignora lovitura, iar in cazul in care nu se vindeca, cere parerea unui medic specialist. Traumatismele repetate pot duce la aparitia unor modificari la nivelul glandei mamare.