Featured, Life

Cum s-a văzut cea mai lungă eclipsă a secolului

Ieri seară, întreaga planetă a asistat timp de 103 minute la cea mai lungă eclipsă totală de Lună a acestui secol. Satelitul natural al Terrei a intrat în umbra acesteia la 21.24 şi a ieşit complet la ora 1.19.

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de evenimentele cereşti. Le-a atribuit conotaţii mistice, divine sau paranormale! Un astfel de eveniment a avut loc vineri seara, când a fost eclipsă de lună. 

blank

Zeci de oameni au urmărit eclipsa prin telescop, la Observatorul Astronomic Bucureşti
Captura: Digi 24
blank

La Iaşi, cerul a fost senin şi Luna s-a văzut mai bine
Captura: Digi 24

Luna a răsărit pe cerul ţării noastre la ora 20.26 (Constanţa), ora 20.37 (Bucureşti), ora 20.43 (Braşov) şi ora 21.02, la Arad. Toţi ochii au fost aţintiţi spre cer, însă, din păcate, o mare parte din teritoriul ţării noastre a fost acoperită de nori, privitorii neputând să admire decât pe alocuri nuanţele sângerii. Chiar şi aşa, oamenii au stat la coadă cu orele la Observatorul Astronomic din Bucureşti pentru a vedea eclipsa prin instrumente care măresc chiar şi de 300 de ori. „Am scos cele mai bune instrumente. Pe terasă avem o lunetă şi un telescop, în cupolă avem un instrument mare… o să ne uităm prin toate”, a declarat astronomul Elisabeta Petrescu pentru Digi 24. Vremea a ţinut, până la urmă, cu vizitatorii. În jurul orei 23.00, chiar înainte de punctul maxim, norii s-au risipit de pe cer, iar eclipsa a putut fi urmărită în toată splendoarea. 

blank

Aşa s-a văzut luna în Germania
Foto: Guliver/ GettyImages
blank

În Coreea de Sud, eclipsa a fost spectaculoasă
Foto: Guliver/ GettyImages

Oameni din toată ţara au stat cu ochii şi cu aparatele foto aţintite spre cer. La Constanţa, sute de turişti au aşteptat pe faleză ca norii să se risipească, la Oradea Luna s-a văzut în reprize scurte, însă la Iaşi a fost mai senin. Fotografii spectaculoase au umplut Internetul atât de la noi din ţară, cât şi din străinătate. Următoarele fenomene similare vor avea loc la 26 iunie 2029 şi la 7 iulie 2047, şi vor dura 102 minute.

Sâmbătă, spectacolul a continuat pe cer, la BIAS

blank

Piloţii de la Turkish Stars au evoluat cu avioane de luptă supersonice
Foto: Raw Aviation Crew

Zeci de mii de oameni de toate vârstele s-au adunat ieri pe Aeroportul Băneasa să vadă cel mai mare show aerian din România, Bucharest Internaţional Air Show (BIAS), aflat acum la cea de-a zecea ediţie. 100 de piloţi şi paraşutişti de elită din 13 ţări şi 150 de aeronave civile şi militare au făcut un adevărat spectacol pe cerul Capitalei.

blank

Era impresionant să-i vezi pe piloţi atât în aer, cât şi la sol, pregătindu-şi aeronavele
Foto: Inquam Photos
blank

 
Foto: BIAS Tudor Radulescu

Publicul a urmărit cu sufletul la gură, în evoluţii uimitoare, aeronave supersonice F 16, F 15, elicoptere militare, avioane C 130 Hercules, C 27 Spartan, Boeing E-eA Sentry AWACS şi multe altele. În ropote de aplauze au evoluat celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini. BIAS s-a încheiat la ora 21.15 cu un superb foc de artificii, iar la 21.30 trupa Zdob şi Zdub a susţinut un concert.

blank