Senatorii au votat modificările privind votul din diaspora din Codul electoral abia din a doua încercare. La primul vot, proiectul a picat pentru că mai mulți senatori au decis să se abțină. Ar fi, de fapt, o poliță plătită Vioricăi Dăncilă, șefa PSD, pentru susținerea acordată de aceasta lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR.

Scandalul a izbucnit în momentul în care proiectul legislativ a picat la vot. Fiind vorba de o lege organică, avea nevoie de 50% plus 1, dar a primit doar 68 de voturi, cu unul în minus față de cele 69 necesare.

Au fost 15 abțineri, în condițiile în care doar UDMR a anunțat că se va abține și toate celelalte grupuri parlamentare au spus că vor vota modificările la Codul electoral. Iar grupul UDMR are doar 9 senatori.

De fapt, doar 6 abțineri au venit de la UDMR, în timp ce restul de nouă – de la senatori social-democrați.

Citeste si...  Reactia Nestle, dupa ce Guvernul i-a trimis control ITM

La al doilea vot, șase dintre acești social-democrați și-au schimbat opțiunea și au votat pentru, iar proiectul a fost adoptat de prima cameră sesizată.

Liderul de grup al senatorilor PSD, Șerban Nicolae, nu a fost prezent astăzi în plen. Potrivit unor informații Digi24, atât absența acestuia, cât și abținerea de la vot a unor social-democrați ar fi o poliță plătită în urma tensiunilor cu Viorica Dăncilă, după ce aceasta a anunțat că-l susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR, decizie cu care mai mulți senatori social-democrați nu au fost de acord.

Gestul vine la numai două zile de când Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, la Congresul extraordinar din 29 iunie. Contracandidații ei au fost Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae și Ecaterina Andronescu.