Life, Stiri

Cum puteţi ajunge la titlul de Cel mai fericit cuplu din lume?!

21 de factori care contribuie la bunăstarea relaţiei

cuplu

Oamenii de ştiinţă au dedicat decenii studierii vieţii de cuplu, urmărind modul în care evoluează diferite relaţii de-a lungul anilor, cu scopul de a afla ce ne face fericiţi.

Aşadar, care este cel mai fericit cuplu şi cum reuşesc partenerii să se înţeleagă atât de bine? Punând cap la cap mai multe rezultate obţinute în urma cercetărilor putem trage câteva concluzii referitor la ceea ce ne-ar putea face ca viaţa noastră în doi să fie una frumoasă şi fericită. Cu alte cuvinte, cel mai fericit cuplu întruneşte următoarele criterii:

Nu este un mare fan al mesajelor scrise Anul trecut, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brigham Young au constatat că acele cupluri care se folosesc de mesajele scrise pentru a-şi cere scuze, a-şi rezolva problemele sau a lua decizi, au tendinţa de a fi mai puţin fericiţi comparativ cu cei aleg să vorbească despre acelste lucruri fie la telefon, fie faţă în faţă.

Nu are copii Un studiu din 2014 de la Universitatea Open, realizat pe 5.000 de persoane de toate vârstele, care erau implicate în relaţii de lungă durată, a sugerat că acele cupluri care nu au copii sunt mai fericite.

Partenerii nu se mai ceartă, în prezent Un studiu realizat în 2012 în statul Florida a indicat că partenerii care au conversaţii „furioase dar oneste” la începutul relaţiei erau mai fericiţi pe termen lung.

Este alcătuit dintr-un prim născut şi un ultim născut Unii psihologi susţin că atunci când un un cuplu este format dintre un mezin şi un individ care a fost cel mai mare copil din familie, şansele de a atinge un nivel mare de fericire sunt crescute. De obicei, în astfel de cupluri, unul dintre parteneri preferă să i se poarte de grijă, pe când celuilalt îi place să aibă grijă de partener.

Partenerii nu se plictisesc Rezultatele unui studiu realizat în 2009 sugerează că plictiseala îi distanţează pe parteneri şi îi face nefericiţi. În timpul studiului, cuplurile au fost rugate să aleagă una dintre cele şapte perechi de cercuri care erau aşezate în mod diferit pentru a reprezenta căsătoria. Atunci când partenerii erau plictisiţi, ei aveau tendinţa de a alege o pereche de cercuri distanţate, despre care specialiştii spun că reprezintă separarea emoţională dintre parteneri.

Partenerii contribuie în mod egal la treburile casnice Cei care îşi împart între ei treburile gospodăreşti şi care îşi delimitează atribuţiile au o tendinţă mai mare de se simţi satisfăcuţi de relaţia lor.

Partenerii au acelaşi sex Tot studiul de la Universitatea Open sugerează şi că acele cupluri formate din parteneri de acelaşi sex sunt „mai fericite şi mai pozitive” cu privire la relaţia lor. În cuplurile heterosexuale, în schimb, părtenii par să îşi facă mai greu timp unul pentru celălalt. 

Sau sunt cupluri heterosexuale care au convingeri feministe Un studiu Rutgers realizat pe un eşantion de 500 de indivizi sugera că bărbaţii şi femeile care au parteneri feminişti sunt mai satisfăcuţi de relaţia lor.

Este alcătuit dintr-o femeie frumoasă şi un bărbat mai puţin atrăgător Soţii (şi chiar şi soţiile) sunt mai satisfăcuţi de relaţia de cuplu atunci când partenera lor este atrăgătoare, potrivit unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Nu este fan online gaming Decât în cazul în care ambii parteneri se joacă. Un studiu din 2012, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brigham Young indicat că din cei 349 de participanţi, 75% îşi doreau ca partenerii lor să se implice mai mult în relaţie, în loc să stea să se joace.

Este format din indivizi care au aceleaşi trăsături Cuplurile care împărtăşesc multe dintre trăsături, precum ambiţia sau înclinaţia artistică, par să aibă un nivel mai mare de fericire în relaţiile pe termen lung.

Partenerii nu au foarte mulţi prieteni comuni pe Facebook Potrivit unui raport care a avut la bază 1,3 milioane de utilizator Facebook, starea relaţiei depinde de „dispersia socială”. Cuplurile formate din parteneri care au prieteni comuni au mai multe şanse de a se despărţi, comparativ cu restul cuplurilor în care partenerii nu au mulţi prieteni comuni.

Partenerii sunt la fel de cumpătaţi Un studiu realizat în 2009 de cei de la Universitatea Michigan pe un eşantion de 1.000 de persoane căsătorite şi necăsătorite a indicat că oamenii au tendinţa de a alege parteneri care cheltuiesc în mod diferit decât o fac ei. De exemplu, cei care sunt risipitori preferă persoanele chibzuite. Însă, în general, această alegere duce la certuri ulterioare care contribuie la diminuarea nivelului de fericire. Aşadar, cele mai fericite cupluri sunt alcătuite din indivizi care cheltuiesc la fel de mulţi bani.

Foarte activ din punct de vedere sexual Autorii lucrării „Money, Sex, and Happiness: An Empirical Study” au estimat că o activităţii sexuale, de la o dată pe lună la o dată pe săptămână creşte nivelul de fericire din cuplu. Un alt studiu, realizat în 2011 pe 6.500 de subiecţi australieni a indicat că majoritatea bărbaţilor şi 42% dintre femei s-au declarat nefericiţi ca urmare a vieţii sexuale scăzute.

Partenerii nu întreţin relaţii sexuale în prima lună Un studiu realizat în 2012 de Universitatea Cornell sugerează că femeile care aşteaptă mai bine de o lună înainte de a face sex cu partenerul pentru prima dată, pe termen lung, percep un nivel mai mare de fericire în relaţie.

Este un cuplu odihnit Un studiu din 2009, de la Universitatea din Arizona sugerează că bărbaţii care dorm mai bine sunt mai satisfăcuţi de relaţia de cuplu. De asemenea, studiul a mai indicat şi că femeile care dorm prost au tendinţa de a declara că au probleme în relaţie.

Partenerii sunt absolvenţi de universitate Un studiu Paw din 2010 a descoperit o legătură între educaţie şi riscul divorţului. Mai exact, absolvenţii de universitate eu mai puţine şanse de a divorţa, comparativ cu indivizii mai puţin educaţi.

Partenerii râd la aceleaşi glume Râsul este bun pentru toată lumea, însă oamenii de ştiinţă susţin că el este benefic mai ales pentru relaţiile pe termen lung. Într-un studiu în care cuplurile au fost căsătorite timp de 45 de ani, umorul era unul din principalii 3 factori care contribuia la succesul relaţiei.

Partenerii se bucură unul pentru celălalt Oamenii care sărbătoresc realizările partenerilor de parcă ar fi propriile lor reuşite au un nivel mai mare de satisfacţie în relaţie, comparativ cu indivizii care rămân indiferenţi faţă de succesul celorlalţi.

Este un cuplu înconjurat de oameni care nu au divorţat Cercetătorii de la Universitatea Brown a publicat un studiu anul trecut în care specifica faptul că un individ are cu 75% mai multe şanse de a divorţa dacă este prieten cu o persoană care a făcut asta.

Partenerii au acelaşi obicei legat de consumul de alcool Cuplurile au mult mai multe şanse de a divorţa sau de a se despărţi atunci când unul dintre parteneri bea şi celălalt nu, sugerează un studiu realizat de Institutul de Cercetare de la Universitatea Buffalo.

blank